Οι επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού θεωρούνται πλέον ισχυροί παίκτες της ομάδας C-suite

Οι επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού θεωρούνται πλέον ισχυροί παίκτες της ομάδας C-suite
Side view shot of two female interior designers at their desk working with books and a laptop computer (Photo by Frédéric Cirou / AltoPress / PhotoAlto via AFP) Photo: AFP
Το HR θεωρείτο κάποτε ένα …νυσταλέο πόστο της C-suite.

Της Paige McGlauflin

Η Lisa Stevens ανέλαβε έναν συναρπαστικό νέο ρόλο το 2019: Έγινε επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού στην Aon, μια συμβουλευτική εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών και διοίκησης με περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους σε 120 χώρες.

Ήταν η πρώτη της φορά που αναλάμβανε μια θέση ΗΡ, έχοντας προηγουμένως ανέβει στις βαθμίδες της ιεραρχίας δουλεύοντας για δεκαετίες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν ήξερε ότι επρόκειτο να εμφανισθεί μια παγκόσμια πανδημία, οδηγώντας την κοινωνία γενικότερα σε πλήρη αναταραχή. Σύντομα, της ανατέθηκε να ανακαλύψει πώς να μεταφέρει μια ολόκληρη εταιρεία στην εξ αποστάσεως εργασία, να παρέχει υποστήριξη ψυχικής υγείας στους υπαλλήλους και να βεβαιωθεί ότι το προσωπικό δεν πιεζόταν υπερβολικά καθώς ο χρόνος εργασίας και ο χρόνος προσωπικής ζωής αναμιγνύονταν.

«Πραγματικά περάσαμε από το να αφιερώνουμε το 80% του χρόνου στις λειτουργίες στο να δαπανούμε το 60% αυτού του χρόνου, αν όχι περισσότερο, σε στρατηγικές πρωτοβουλίες», λέει στο Fortune.

Η Stevens δεν είναι η μόνη ηγέτιδα ανθρώπινου δυναμικού που έχει δει τη δουλειά της να εξελίσσεται μετά την πανδημία του COVID, καθώς τα ζητήματα εργατικού δυναμικού και ταλέντων αποκτούν έναν χαρακτήρα κατεπείγοντος για τα στελέχη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ηγέτες της ομάδας C-suite κατέταξαν την «αδυναμία προσέλκυσης ή διατήρησης κορυφαίων ταλέντων» ως τον τέταρτο μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί σήμερα. Συγκριτικά, αυτή η κατηγορία δεν μπήκε καν στο top 10 το 2019.

Το HR θεωρείτο κάποτε ένα …νυσταλέο πόστο της C-suite. Ωστόσο, ένας συνδυασμός της πανδημίας, μιας περιόδου κοινωνικής αναταραχής και μιας σφιχτής αγοράς εργασίας την έχει μετατρέψει σε ένα νέο είδος θέσης ισχύος, με τους CHRO να έχουν τόση δύναμη και σημασία όσο δεν είχαν ξαναδεί ποτέ.

«Νομίζω ότι μπορεί να υπήρχε μια προκατάληψη κατά του HR λόγω της αντίληψης ότι είναι ένα πιο ήπιο πεδίο. Και νομίζω ότι το ανθρώπινο δυναμικό έχει καλύψει πολύ δρόμο για να δείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει», λέει στο Fortune η Liana Passantino, ανώτερη διευθύντρια στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Gartner. «Τα θέματα ανθρώπινου και εργατικού δυναμικού έχουν γίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους CEO, τα διοικητικά συμβούλια και τη στρατηγική της εταιρείας τα τελευταία χρόνια».

Πώς το HR έγινε βασικός παίκτης στην ομάδα C-suite

Οι CHRO δεν ήταν πάντα στο προσκήνιο. Οι ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού ήταν ιστορικά μερικά από τα χαμηλότερα αμειβόμενα στελέχη, αποκλεισμένα από το επίπεδο της C-suite και υποβιβασμένα για να επικεντρώνονται σε μη στρατηγικά ζητήματα όπως η μισθοδοσία, οι προσλήψεις, οι απολύσεις και οι παροχές.

«Την εποχή που ήμουν στο HR, θυμάμαι ότι είχα έναν συνάδελφο που έλεγε, ‘Είμαστε οι λεπροί’, λέει η Mira Greenland, διευθύντρια εσόδων στην εταιρεία outplacement και επαγγελματικής κατάρτισης INTOO. «Κανείς δεν θέλει να καταλήξει στο HR».

Όμως αυτές οι μέρες τελείωσαν. Η Jennifer Wilson, η οποία ηγείται του τμήματος στελεχών ανθρώπινου δυναμικού της Heidrick & Struggles, λέει ότι το 2020 και το 2021 ήταν «χρονιές-ρεκόρ» για τις προσλήψεις CHRO, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να αναβαθμίσουν τους ηγέτες των ανθρώπων τους κατά τη διάρκεια του COVID και της φυλετικής αναταραχής που ακολούθησε τη δολοφονία του George Floyd. Στις ΗΠΑ, η ίδια λέει ότι η ζήτηση δεν έχει υποχωρήσει από τότε.

«Κάθε μεγάλο θέμα στην ατζέντα του διευθύνοντος συμβούλου, βασικά, είναι θέμα ανθρώπων και αυτό έχει κάνει τον ρόλο του CHRO πιο εξέχοντα», λέει στο Fortune. «Έχουμε δει περισσότερη δουλειά από ποτέ για εμάς σε αυτόν τον τομέα».

Οι μισθοί των CHRO έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και περίπου το 13% των στελεχών HR στις εταιρείες S&P 1500 ήταν μεταξύ των κορυφαίων πέντε υψηλότερα αμειβόμενων θέσεων C-suite στους οργανισμούς τους το 2022, από 0,5% το 1992. Ορισμένοι CHRO τώρα κερδίζουν έως και 8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Και πολλοί ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού γίνονται από μόνοι τους διευθύνοντες σύμβουλοι, με τη CEO της General Motors, Mary Barra, να είναι το πιο διάσημο παράδειγμα επικεφαλής HR που αναλαμβάνει την κορυφαία θέση.

«Οι καλές εταιρείες πάντα εκτιμούσαν ιδιαίτερα το HR και του έδιναν μια θέση στο τραπέζι. Το HR πραγματικά βοηθάει στην επίτευξη επιχειρηματικών αποτελεσμάτων», λέει ο Andy Gold, CHRO της ναυτιλιακής εταιρείας Pitney Bowes.

Αυτές οι αλλαγές ακολουθούν μια θεμελιώδη εξέλιξη του ίδιου του ρόλου τα τελευταία χρόνια. Ενώ θεωρείτο καθαρά λειτουργικός, ο ρόλος του CHRO έχει αναλάβει νέες στρατηγικές ευθύνες και έχει επεκταθεί σε έναν οργανισμό.

«Κατά τη διάρκεια του COVID, πολλοί ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού έγιναν μέρος διαλειτουργικών ομάδων για να ανταποκριθούν σε αυτήν την εξελισσόμενη κατάσταση», λέει η Passantino. «Αυτό έχει ανυψώσει τη θέση τους και, ίσως σε κάποιο βαθμό, τις συνδέσεις με άλλες λειτουργίες όπως τα χρηματοοικονομικά, τα ακίνητα, η πληροφορική και ούτω καθεξής».

Η άνοδος της απομακρυσμένης εργασίας ανάγκασε τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού να καταλάβουν πώς να δημιουργήσουν συνδέσεις εικονικά, φέρνοντας στη συνέχεια τους εργαζομένους πίσω στο γραφείο χωρίς να αποξενώνουν ολόκληρη την εταιρεία. Η αναταραχή της αγοράς εργασίας τα τελευταία χρόνια, που συχνά αποκαλείται Μεγάλη Παραίτηση, ανάγκασε τους οργανισμούς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί από ποτέ με τις στρατηγικές προσλήψεών τους και έβαλαν το ανθρώπινο δυναμικό στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Επίσης, δόθηκε αυξημένη έμφαση στην ευημερία των εργαζομένων, καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας και μοναξιά. Αυτό οδήγησε στη δαπάνη χρημάτων για νέες παροχές, στην εκπαίδευση των διευθυντών να εντοπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των υπαλλήλων τους και στην καθοδήγηση των ηγετών να μιλήσουν για τη δική τους ευημερία.

«Βλέπετε να εφαρμόζονται περισσότερα analytics και επιχειρηματική στρατηγική», καταλήγει ο Tom Wilson, γενικός διευθυντής στην Frederickson Partners, μια εταιρεία αναζήτησης στελεχών. Το HR δεν διοργανώνει απλώς πικνίκ και έρευνες εμπλοκής υπαλλήλων. Κάνουν πραγματική, σωστή επιχειρηματική δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com