Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στην Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης στην Ουκρανία
epa09856047 A Ukrainian Territorial Defense fighter stands guard at a roadblock post in Kyiv (Kiev), Ukraine, 28 March 2022 amid the Russian invasion. On 24 February, Russian troops had entered Ukrainian territory in what the Russian president declared a 'special military operation', resulting in fighting and destruction in the country, a huge flow of refugees, and multiple sanctions against Russia. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ΝΑΤΟ δηλώνει επίσης την υποστήριξή του στον ουκρανικό λαό.

«Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας», σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ένας χρόνος βάρβαρης ρωσικής επιθετικότητας, ένας χρόνος ηρωικής ουκρανικής αντίστασης, ένας χρόνος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μπροστά μας είναι ένα μέλλον ενότητας. Μάχεστε για ελευθερία, για δημοκρατία, για τη θέση σας στην ΕΕ. Είμαστε μαζί σας για όσο χρειαστεί», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σ.Μισέλ: Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη

«Μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου. Ο κ. Μισέλ κάνει λόγο για «μια σκοτεινή επέτειο. Για την Ουκρανία, την Ευρώπη, τον κόσμο».

«Είμαστε στο πλευρό σας στηρίζοντάς σας για όσο χρειαστεί γιατί δε θα δεχτούμε ποτέ έναν κόσμο που κυβερνάται από ωμή βία» επισήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρ. Μέτσολα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία, σημειώνει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο μήνυμά της για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου.

«Eίμαστε τώρα μαζί, θα είμαστε μαζί στο μέλλον, γιατί είμαστε μαζί με την Ουκρανία. Είμαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα στήριξης και ελπίδας ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», αναφέρει.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογραμμίζει το ΝΑΤΟ

«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτό τον πόλεμο, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει με ανακοίνωσή του το Βορειοατλανικό Συμβούλιο επισημαίνοντας την «περαιτέρω πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία».

«Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, εμείς ως Σύμμαχοι επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας με την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση του έθνους τους, της γης τους και των κοινών αξιών μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν και λυπούμαστε για τον τραγικό ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των κατοικημένων περιοχών και των αστικών και ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, που προκλήθηκαν από τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», αναφέρει.

«Ενισχύουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική εισβολή και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, ιδίως της ΕΕ, καθώς και των ομοϊδεατισσών χωρών. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον. Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Υποστηρίζουμε πλήρως το εγγενές δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα και στο να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας», προσθέτει.

Το Βορειοτλαντικό Συμβούλιο τονίζει ότι «η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη γι’ αυτόν τον πόλεμο, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβλέπουν τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ και υπονομεύουν σοβαρά τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Ενώ καλέσαμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα γνήσιο άνοιγμα σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε συντονισμένη διεθνή πίεση στη Ρωσία. Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον πόλεμο της Ρωσίας. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες. Όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδιαίτερα κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και συμπεριλαμβανομένων των εκτοπισμών παιδιών και της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις».

Υπογραμμίζεται παράλληλα ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας απειλεί επίσης την παγκόσμια ασφάλεια. Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας, ο αντίκτυπός της στις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων, οι κακοήθεις υβριδικές δραστηριότητές της, η παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης και η ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της καταδεικνύουν ξεκάθαρα την αδιαφορία της Ρωσίας για τους διεθνείς κανόνες και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Ενισχύουμε σημαντικά την αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους», αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.

Σολτς: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί

Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που μας εκπλήσσει όλους πολύ είναι η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα των Ουκρανών, ο τρόπος που υπερασπίζονται την ελευθερία τους», πρόσθεσε ο Σολτς σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.

«Η Γερμανία τους στηρίζει σε αυτό – με όση ισχύ και για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα το Βερολίνο έχει παράσχει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως και εξοπλισμό, συνολικού ύψους 14 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου ο Σολτς εκτίμησε ότι «όσο πιο γρήγορα ο Ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) συνειδητοποιήσει ότι δεν θα πετύχει τους ιμπεριαλιστικούς στόχους, τόσες περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες ο πόλεμος να τερματιστεί σύντομα».

«Ο Πούτιν έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του. Μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο αυτό», υπογράμμισε.

«Ο Ρώσος πρόεδρος απέτυχε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βασίστηκε στον διχασμό και συνέβη το αντίθετο», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος. «Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα».

Παράλληλα όμως ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ».

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του που η χώρα του, η οποία πριν από τον πόλεμο εξαρτιόταν πολύ από τις παραδόσεις υδρογονανθράκων από τη Μόσχα, «απελευθερώθηκε από τη ρωσική ενέργεια μέσα σε έναν χρόνο».

«Διαθέτουμε αρκετό αέριο και πετρέλαιο, η οικονομία μας δεν είναι σε βαθιά ύφεση», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς απηύθυνε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα ένα μήνυμα «αλληλεγγύης» προς τους Ουκρανούς κατά την πρώτη επέτειο από την εισβολή στη χώρα της Ρωσίας, ευχόμενος «τη νίκη» τους και «ειρήνη».

«Ουκρανές, Ουκρανοί, η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό σας. Στην αλληλεγγύη, στη νίκη και στην ειρήνη», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter, ένα μήνυμα που αναρτήθηκε και στα ουκρανικά και τα αγγλικά.

Εξάλλου το γραφείο του Γάλλου προέδρου ανήρτησε στο Twitter μια νυχτερινή φωτογραφία από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα η ουκρανική σημαία ανάμεσα στη γαλλική και την ευρωπαϊκή.

Ο Μακρόν είχε προσκληθεί να επισκεφθεί το Κίεβο κάποια στιγμή γύρω στην πρώτη επέτειο του πολέμου, κάτι που έπραξαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γαλλία Ομελτσένκο Βαντίμ.

«Δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει», επεσήμανε ο Βαντίμ, σημειώνοντας ότι ελπίζει σε μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου «πιθανόν τον Μάρτιο».

Ο Μακρόν μετέβη πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Κίεβο τον Ιούνιο και, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, επιθυμεί να επισκεφθεί ξανά την ουκρανική πρωτεύουσα όταν θα έχει να κάνει σημαντικές ανακοινώσεις και όχι μόνο για συμβολικό σκοπό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠτΔ: Η στήριξη στην Ουκρανία είναι καθήκον όλων μας

«Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τον ουκρανικό λαό, που μάχεται ηρωικά κατά της ρωσικής εισβολής για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του. Η στήριξη στην Ουκρανία είναι καθήκον όλων μας», τονίζει σε μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου:

«Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη ενός αδιανόητου πολέμου, ο οποίος αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα με τον ουκρανικό λαό, που μάχεται ηρωικά κατά της ρωσικής εισβολής για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας του. Η στήριξη στην Ουκρανία είναι καθήκον όλων μας. Σλάβα Ουκρέινι!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: