Οι …εξ αποστάσεως απολύσεις στα χρόνια μετα την πανδημία

Οι …εξ αποστάσεως απολύσεις στα χρόνια μετα την πανδημία
Photo: pixabay.com
Η ιδέα της απόλυσης μέσω Zoom ή email ακούγεται σκληρή —ειδικά όταν οι εργαζόμενοι αποκλείονται αμέσως από την πρόσβαση στον υπολογιστή τους.

Πάνε οι εποχές που, στο άκουσμα της λέξης απόλυση, ο νους πήγαινε στην εικόνα ενός εργαζόμενου που βγαίνει από το γραφείο κουβαλώντας ένα χαρτόκουτο γεμάτο με μπιχλιμπίδια. Στον απομακρυσμένο κόσμο της εργασίας μετά την πανδημία, οι απολύσεις πλέον μπορεί να έρθουν με τη μορφή email, που αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να επιστρέψετε στο γραφείο.

Αυτό συνέβη για χιλιάδες εργαζομένους που απολύθηκαν πέρυσι. Καθώς οι απολύσεις συνεχίζουν στο χώρο εργασίας λόγω των αυξημένων επιτοκίων, των φόβων για ύφεση και των υπερπροσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλο και περισσότερες εταιρείες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι όταν ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας.

Αυτό έκανε η PepsiCo πέρυσι όταν προχώρησε σε απολύσεις. Η Google έκανε το ίδιο τον Ιανουάριο, όταν απέλυσε 12.000 υπαλλήλους μέσω email, παροτρύνοντας τους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι για να «’χωνέψουν’ τα δύσκολα νέα». Την περασμένη εβδομάδα, η McDonald’s έθεσε το προσωπικό της στις ΗΠΑ  σε εργασία εξ αποστάσεως για τρεις ημέρες, ώστε να μπορέσει να στείλει μηνύματα απόλυσης χωρίς δια ζώσης επικοινωνία.

Αυτό είναι το μεταπανδημικό τοπίο των απολύσεων εξ αποστάσεως, όπου οι εργοδότες παροτρύνουν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι προκειμένου να είναι ευκολότερη η ανακοίνωση της απόλυσης. Από μια οπτική, ίσως είναι καλύτερα να ανακοινώνεται η απόλυση πριν ο εργαζόμενος πάει στο γραφείο, αντί να πηγαίνει απλά και μόνο για να του ανακοινωθεί ότι πρέπει να φύγει – σαν καψόνι.

Οι απολύσεις εξ αποστάσεως μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διαχειριστούν ιδιωτικά τις ειδήσεις και όλα τα περίπλοκα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Παρότι δεν υπάρχει πλέον στίγμα που να συνοδεύει την απόλυση, ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται ντροπή όταν κουβαλούν τα πράγματά τους μέσα σε χαρτόκουτο. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το σπίτι μπορεί να κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων.

Ωστόσο, η ιδέα της απόλυσης μέσω Zoom ή email ακούγεται σκληρή —ειδικά όταν οι εργαζόμενοι αποκλείονται αμέσως από την πρόσβαση στον υπολογιστή τους. Η αυτοπρόσωπη ανακοίνωσή της θεωρείται το επαγγελματικό πρότυπο εδώ και κάποιο διάστημα, καθώς πιστεύεται ότι είναι πιο ανθρώπινη προσέγγιση για έναν εργαζόμενο που έχει αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στην εταιρεία. Αλλά όπως αποδεικνύει ο αυξανόμενος αριθμός απολύσεων εξ αποστάσεως, το τοπίο πλέον έχει αλλάξει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: