Oι FT κάνουν online ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων

Oι FT κάνουν online ψηφοφορία για την ονομασία των Σκοπίων

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η εφημερίδα έκανε ενα λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει και διπλωματικό επεισόδιο.

Online ψηφοφορία σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων πραγματοποιούν οι Financial Times. H ψηφορορία αυτή γίνεται με αφορμή τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια επιθυμούν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον «ακραίο εθνικισμό», με τον Πόποσκι να υποστηρίζει ότι υπάρχουν «βουνά διαφορών» που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Τα ονόματα μεταξύ των οποίων μπορούν να επιλέξουν οι χρήστες είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Νότια Σερβία», «ΠΓΔΜ», «Σλαβομακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκοπίων».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες η εφημερίδα έκανε ενα λάθος που θα μπορούσε να προκαλέσει και διπλωματικό επεισόδιο στη συζήτηση που είχε δημοσιογράφος τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ, όλες πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους ανάλογα με την εθνικότητά τους – για παράδειγμα δεν δέχονται αυτούς από την Βόρεια Αφρική και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό». Ωστόσο, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «αλλοιώθηκαν» και στη θέση της ΠΓΔΜ που είπε ο Αλέξης Τσίπρας γράφτηκε «Macedonia».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μόλις εντοπίστηκε το…λάθος επικοινώνησαν με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας και εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, με αποτέλεσμα να γίνει άμεσα η επανόρθωση της ονομασίας όπως ακριβώς ήταν η πρωτότυπη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.