Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή με την Κίνα για το Διάστημα

Οι ΗΠΑ εξετάζουν μια «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή με την Κίνα για το Διάστημα
epa08424719 Gen. Jay Raymond, Chief of Space Operations, points to the newly designed rank insignia of CMSgt Roger Towberman, the senior most enlisted in the US Space Force, while US President Donald J. Trump signs the 2020 Armed Forces Day Proclamation and presentation of the official flag of the United States Space Force at the White House in Washington, DC, USA, on 15 May 2020. EPA/Samuel Corum / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς η αμερικανική Space Force εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας παραρτήματος στην Ιαπωνία.

Οι ΗΠΑ θέλουν να καθιερώσουν, μέσω μιας «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής, μια απευθείας επικοινωνία με την Κίνα ώστε να αποτρέπονται οι κρίσεις στο Διάστημα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters ο Αμερικανός στρατηγός, Τσανς Σάλτσμαν.

Ο ίδιος είπε πως μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Διαστημικής Δύναμης (Space Force) των ΗΠΑ και της αντίστοιχης κινεζικής αρχής θα ήταν πολύτιμη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα συνεργαστεί με την Κίνα για τη δημιουργία μιας τέτοιας γραμμής.

«Αυτό που έχουμε συζητήσει από την πλευρά των ΗΠΑ τουλάχιστον είναι να ανοίξουμε μια γραμμή επικοινωνίας για να διασφαλίσουμε ότι αν υπάρξει κρίση, θα ξέρουμε με ποιον μπορούμε να επικοινωνήσουμε» ανέφερε ο Σάλτζμαν, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Οι εξελίξεις έρχονται καθώς η αμερικανική Space Force εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας παραρτήματος στην Ιαπωνία.

.Ο Σάλτζμαν, ο οποίος είχε συνομιλίες με κορυφαίους Ιάπωνες αξιωματούχους της άμυνας στο Τόκιο τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο δημιουργίας τοπικού στρατηγείου στην Ιαπωνία. Δεν διευκρίνισε την τοποθεσία ή τον σκοπό που θα εξυπηρετούσε, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να μοιάζει με το παράρτημα που ιδρύθηκε στη Νότια Κορέα τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Σάλτζμαν πρόσθεσε ότι η βαθύτερη συνεργασία με ομοϊδεάτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και την κατανόηση της δραστηριότητας στον τομέα του διαστήματος, ώστε να αποθαρρυνθεί η Κίνα και να αντιμετωπιστούν οι «δραστηριότητες γκρίζων ζωνών», όπως η παρεμβολή δορυφορικών σημάτων.

“Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτές τις ενδείξεις και προειδοποιήσεις, να βλέπουμε τι κάνουν και να τους καλούμε ζητούμε εξηγήσεις για αυτό. Απλά να είμαστε υπερευαίσθητοι ώστε να μην πέσουμε θύματα δραστηριοτήτων γκρίζων ζωνών» υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός.

Σημειώνεται πως η πρόθεση των ΗΠΑ για μια «κόκκινη γραμμή» με την Κίνα έρχονται εν μέσω της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών σε σειρά ζητημάτων, με πιο «καυτό» αυτό της Ταϊβάν.

Η Ιαπωνία ανησυχεί ιδιαίτερα για την Ταϊβάν και τα όποια «διδάγματα» μπορεί να έχει αντλήσει η Κίνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, δεν έχει παραιτηθεί από τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com