Οι ΗΠΑ καλούν πληροφοριοδότες να καταθέσουν για σκάνδαλα στα cryptos με το…αζημίωτο

Οι ΗΠΑ καλούν πληροφοριοδότες να καταθέσουν για σκάνδαλα στα cryptos με το…αζημίωτο
pexels Photo: pixabay.com
Οι πληροφοριοδότες μπορούν να λάβουν αμοιβές που ανέρχονται στο 10% με 30% των χρημάτων που συλλέγει η υπηρεσία σε ποινές από μια υπόθεση.

Mέλος της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ προέτρεψε τους πληροφοριοδότες της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων να βγουν μπροστά μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, λέγοντας ότι όσοι έδωσαν πληροφορίες στο παρελθόν έλαβαν εκατομμύρια δολάρια για τη βοήθειά τους.

Η Κρίστιν Τζόνσον της CFTC δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πληροφοριοδότες θα έχουν διασφαλισμένη την ανωνυμία τους, προσθέτοντας ότι τέτοιες συμβουλές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην επιβολή του νόμου λόγω της αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

«Όταν πρόκειται για πληρωμές σε άτομα που συμβάλλουν στην ικανότητα της CFTC να εντοπίζει, να ερευνά και να ασκεί διώξεις, τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα» τόνισε η κα. Τζόνσον στο συνέδριο City & Financial Global που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τους κανόνες της CFTC, οι πληροφοριοδότες μπορούν να λάβουν αμοιβές που ανέρχονται στο 10% με 30% των χρημάτων που συλλέγει η υπηρεσία σε ποινές από μια υπόθεση.

Η ρυθμιστική αρχή απένειμε σχεδόν 200 εκατ. δολάρια σε έναν και μόνο άγνωστο πληροφοριοδότη το 2022, το μεγαλύτερο ποσό που χορηγήθηκε βάσει του νόμου Dodd-Frank από την CFTC ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση τον περασμένο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Τζόνσον πρόσθεσε ότι η έκκληση απευθύνεται σε όσους έχουν ευρύτερα πληροφορίες για απάτες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και όχι αποκλειστικά για το  FTX. «Το μόνο που μπορούμε να απευθύνουμε έκκληση γιατί αν επιτραπεί σε κάποιον να το ξεφύγει αφού το έκανε μια φορά, θα το κάνει ξανά».

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ερευνούν εάν το FTX καταχράστηκε κεφάλαια πελατών και εξετάζουν τις σχέσεις της εταιρείας με άλλα τμήματα της αυτοκρατορίας του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ.