Γιατί κατέρρευσαν τα cryptos – Τι φέρνει η επόμενη ημέρα μετά την πτώση…

Γιατί κατέρρευσαν τα cryptos – Τι φέρνει η επόμενη ημέρα μετά την πτώση…
FTX logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrency are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on February 16, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Δισεκατομμύρια δολάρια  εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί, έπειτα από σειρά πτωχεύσεων

Με τα κρυπτονομίσματα ποτέ δεν βαριέσαι, αλλά η ύφεση του 2022 ήταν πραγματικά… τρελή. Δισεκατομμύρια δολάρια  εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί, έπειτα από σειρά πτωχεύσεων, με πιο αξιοσημείωτη την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX τον Νοέμβριο. Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη σε έναν τομέα που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην απώλεια της πίστης στα κύρια χρηματοοικονομικά μετά το τραπεζικό κραχ το 2008 έχει απολεσθεί. Ορισμένοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στην κρίση ζητώντας νέους, σκληρούς  κανονισμούς. Άλλοι κατηγορούν για τις χρεοκοπίες τις αποτυχίες των brokers κρυπτογράφησης και λένε ότι η αναταραχή θα πρέπει να επισπεύσει τη μετάβαση σε πιο αποκεντρωμένες πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή…

Τι έγινε με τις τιμές κρυπτογράφησης;

Μετά τα ιστορικά υψηλά τον Νοέμβριο του 2021, τους επόμενους 12 μήνες η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης μειώθηκε έως και 73%, σύμφωνα με στοιχεία του tracker CoinGecko – κατά τι λιγότερο από την κατάρρευση κατά 88% που σημειώθηκε τον προηγούμενο «crypto-χειμώνα», το 2018, που εξαφάνισε πολύ μεγαλύτερη αξία: περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι, όμως, οι προηγούμενες πτώσεις πυροδοτήθηκαν από προβλήματα τα οποία αφορούσαν τον ίδιο τον κλάδο, η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε από ένα εξωτερικό γεγονός: οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό μείωσε την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν υψηλό ρίσκο και υψηλές αποδόσεις, των κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένων. 

Η σημασία;

Η κρυπτογράφηση απολάμβανε παρόμοια θέση με τον χρυσό, ως επενδυτικό καταφύγιο, αποσυνδεόμενη από τις τύχες των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Μοιραία, το σοκ για τους διαχειριστές συντάξεων και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων -και εκατομμύρια μικρούς επενδυτές- που αγκάλιασαν την κρυπτογράφηση τα τελευταία χρόνια ήταν ένα σοκ. Όπως αποδείχθηκε, η αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια βασίστηκε σε σαθρά θεμέλια, επειδή πολλοί επενδυτές δανείστηκαν πολλά για να στοιχηματίσουν σε ψηφιακά νομίσματα και projects, χρησιμοποιώντας συχνά άλλα κρυπτονομίσματα ως collateral. Αυτή η διασύνδεση εξαπλώνει τον αντίκτυπο των αστοχιών υψηλού προφίλ.

Τι ανατινάχθηκε;

Η πρώτη έκρηξη αφορούσε ένα «αλγοριθμικό stablecoin», το TerraUSD, το οποίο με πολύπλοκες, αυτοματοποιημένες λειτουργίες που περιλάμβαναν το αδελφό token Luna, διατηρούσε μια σύνδεση με το δολάριο ΗΠΑ. Έγινε δημοφιλές επειδή μια  πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) που ονομαζόταν Anchor προσέφερε επιτόκια έως και 20% για καταθέσεις σε TerraUSD. Το bank run από την Anchor οδήγησε σε μια «σπείρα θανάτου», που εξαφάνισε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των TerraUSD και Luna. Εταιρείες που είχαν επενδύσει σε σχετικά tokens και παράγωγα, όπως η Three Arrows Capital, πτώχευσαν, συμπαρασύροντας στον βούρκο και άλλες, όπως η Voyager Digital, η οποία είχε δώσει στην Three Arrows ένα τεράστιο δάνειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Νοέμβριο, βιώσαμε άλλο ένα σοκ: την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του αστέρος του οικοσυστήματος Sam Bankman-Fried, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, του FTX.com. Μέσα σε λίγες μέρες, ο άνθρωπος που είχε διασώσει άλλα ταλαιπωρημένα εγχειρήματα κρυπτογράφησης και είχε γίνει ανεπίσημος πρεσβευτής της βιομηχανίας σε συνέδρια και στο Καπιτώλιο, είδε την περιουσία του, ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να εξαϋλώνεται. Η FTX πιστεύεται ότι υπέστη τεράστιο χτύπημα κατά την προσπάθειά της να διασώσει τον οίκο Alameda Research, που ανήκει στον Bankman-Fried.

Ποιες ήταν οι συνέπειες;

Οι επικριτές του Terra δήλωσαν ότι το σύστημα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς βασιζόταν στην προσέλκυση επενδυτών με μη βιώσιμα επιτόκια. Ορισμένοι παρομοίασαν το Terra και άλλες DeFi επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης με νέες μορφές σχημάτων Ponzi (πυραμίδες), που έπληξαν τους πρώτους επενδυτές. Η κατάρρευση του FTX έδειξε πώς ακόμη και οι φαινομενικά σταθερές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν κρύψει αδυναμίες και υπογράμμισε τους κινδύνους μετάδοσης – κατά την οποία τα προβλήματα σε ένα μέρος του κλάδου εξαπλώνονται γρήγορα και με απροσδόκητους τρόπους, προκαλώντας τεράστιες ζημίες αλλού. Όλα αυτά θα μπορούσαν να παγώσουν τις επενδύσεις στο οικοσύστημα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι σημαίνει για το μέλλον;

Τα κρυπτονομίσματα προέκυψαν επειδή οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονταν τη Wall Street, αλλά η σειρά των σκανδάλων εγείρει ένα υπαρξιακό ερώτημα σχετικά με το εάν μπορεί να είναι αυτά αξιόπιστα. Πολλοί ελπίζουν ότι η αυστηρότερη ρύθμιση θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Αλλά η χρεοκοπία της FTX φαινομενικά εκτροχιάστηκε από τη νομοθεσία εξαιτίας της οποίας είχε ασκηθεί έντονη πίεση στον Bankman-Fried. Η αυστηρή ρύθμιση μπορεί τελικά να καταστήσει την κρυπτογράφηση πιο σταθερή και αξιοσέβαστη. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσο μεγάλο μέρος της βιομηχανίας μπορεί να αντέξει τον πρόσθετο έλεγχο.