Οι καλύτερες χώρες για την προσέλκυση εργασιακού ταλέντου – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Οι καλύτερες χώρες για την προσέλκυση εργασιακού ταλέντου – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;
Woman working from home at laptop. (Photo by PAUL BRADBURY/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα των ταλέντων.

Η Ελβετία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις χώρες που μπορούν να προσελκύουν καλύτερα τα εργασιακά ταλέντα, σύμφωνα με τον δείκτη 2023 Global Talent Competitiveness Index της INSEAD, μιας μη κερδοσκοπικής μεταπτυχιακής σχολής διοίκησης επιχειρήσεων.

Η ευρωπαϊκή χώρα διατηρεί το στέμμα της για δέκα συνεχή χρόνια, επωφελούμενη από τα «υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας» και την ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Η ετήσια έκθεση μετρά τον τρόπο με τον οποίο 134 χώρες προσελκύουν, αναπτύσσουν και διατηρούν τα ταλέντα τους, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 39η θέση της λίστας.

Σημειώνεται πως στο Top 10 βρίσκονται 7 ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

«Πόλεμος» για τα ταλέντα

Ο ανταγωνισμός των χωρών για ταλέντα θα γίνει εντονότερος την επόμενη δεκαετία, καθώς οι αβεβαιότητες και οι διεθνείς εντάσεις συνεχίζουν να διογκώνονται στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την πολιτική.

«Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερους και όχι λιγότερους πολέμους ταλέντων», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα» για τις χώρες που θα διεκδικήσουν να γίνουν κόμβοι ταλέντων, μετέδωσε το CNBC.

Επιπλέον, η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους κλάδους θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα των ταλέντων.

Το ανειδίκευτο ή χαμηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό θα επωμιστεί μεγάλο μέρος της πρόσθετης πίεσης, ενώ νέες κατηγορίες εργαζομένων, ορισμένες με υψηλότερες δεξιότητες, θα υποφέρουν από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό των αλγορίθμων και του εξειδικευμένου εξοπλισμού» αναφέρει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com