Οι Κινέζοι αψηφούν τις αμερικανικές απαγορεύσεις – Στρατός και κυβέρνηση συνεχίζουν να αγοράζουν τσιπ της Nvidia

Οι Κινέζοι αψηφούν τις αμερικανικές απαγορεύσεις – Στρατός και κυβέρνηση συνεχίζουν να αγοράζουν τσιπ της Nvidia
Giant micro-chip on a computer motherboard. Photo: AFP
Τι απαντά η εταιρεία.

Κινεζικοί στρατιωτικοί φορείς, κρατικά ινστιτούτα έρευνας τεχνητής νοημοσύνης και πανεπιστήμια αγόρασαν τον τελευταίο χρόνο μικρές παρτίδες ημιαγωγών της Nvidia που απαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ να εξάγονται στην Κίνα, όπως προκύπτει από την εξέταση εγγράφων διαγωνισμών, που πραγματοποίησε το Reuters.

Οι πωλήσεις σε -μεγάλο βαθμό- άγνωστους Κινέζους προμηθευτές αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον, παρά τις απαγορεύσεις της, στο να αποκόψει εντελώς την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα αμερικανικά τσιπ που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και εξελιγμένους υπολογιστές για τον στρατό της.

Η αγορά ή η πώληση αμερικανικών τσιπ υψηλών προδιαγραφών δεν είναι παράνομη στην Κίνα και τα διαθέσιμα δημόσια έγγραφα διαγωνισμών δείχνουν ότι δεκάδες κινεζικές οντότητες έχουν αγοράσει και παραλάβει ημιαγωγούς της Nvidia από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί.

Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών – ένας τύπος τσιπ – που κατασκευάζονται από την Nvidia θεωρούνται ευρέως ως πολύ ανώτερες από τα ανταγωνιστικά προϊόντα για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Η συνεχιζόμενη ζήτηση και η πρόσβαση σε απαγορευμένα τσιπ της Nvidia υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη καλών εναλλακτικών λύσεων για τις κινεζικές επιχειρήσεις, παρά την ανάπτυξη ανταγωνιστικών προϊόντων από την Huawei και άλλους. Πριν από τις απαγορεύσεις, η Nvidia κατείχε μερίδιο 90% της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επισκόπηση του Reuters διαπίστωσε ότι ούτε η Nvidia ούτε οι εγκεκριμένοι από την εταιρεία λιανοπωλητές ήταν μεταξύ των προμηθευτών που εντοπίστηκαν. Δεν ήταν σαφές πώς προμηθεύτηκαν τους ημιαγωγούς της Nvidia.

Στον απόηχο των αμερικανικών περιορισμών, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί μια υπόγεια αγορά για τέτοια τσιπ στην Κίνα. Κινέζοι προμηθευτές έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι αρπάζουν το πλεονάζον απόθεμα που βρίσκει το δρόμο του στην αγορά μετά την αποστολή μεγάλων ποσοτήτων από την Nvidia σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ή εισάγουν μέσω εταιρειών που έχουν συσταθεί τοπικά σε μέρη όπως η Ινδία, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη.

Το Reuters ζήτησε σχόλια από 10 από τους προμηθευτές που αναφέρονται στα έγγραφα του διαγωνισμού, αλλά κανείς τους δεν απάντησε.

Η Nvidia, από την πλευρά της δήλωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους ισχύοντες νόμους περί ελέγχου των εξαγωγών και απαιτεί από τους πελάτες της να κάνουν το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: