Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία φτάνουν και στα διαμάντια

Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία φτάνουν και στα διαμάντια
Photo: pixabay.com
Ο σχετικός μηχανισμός θα προβλέπει άμεση απαγόρευση των αγορών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών αναμένεται να συμφωνηθεί από τις χώρες της G7 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο των κυρώσεων προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με Βέλγο αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg, ο σχετικός μηχανισμός θα προβλέπει άμεση απαγόρευση των αγορών, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, καθώς και από έμμεση απαγόρευση, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως προηγούμενες προσπάθειες επιβολής κυρώσεων για τους ρωσικούς πολύτιμους λίθους στην Ευρώπη είχαν συναντήσει την αντίσταση κορυφαίων εισαγωγικών χωρών όπως το Βέλγιο, το οποίο είχε υποστηρίξει ότι μια απλή απαγόρευση απλώς θα μετατόπιζε το επικερδές εμπόριο πολύτιμων λίθων αλλού.

Το έμμεσο στοιχείο της απαγόρευσης αποσκοπεί στην προσπάθεια περιορισμού αυτής της δυναμικής με τον εντοπισμό των ρωσικών πολύτιμων λίθων πέρα από τα σύνορα. Το Βέλγιο δεν είναι μέλος της G-7, αλλά προηγουμένως δήλωσε ότι θα υποστήριζε την απαγόρευση, αν η G-7 μπορούσε να βρει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό.

Σημειώνεται πως η προέλευση ενός διαμαντιού είναι σαφής στην αρχή της αλυσίδας εφοδιασμού, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό σύμφωνα με την Kimberley Process, η οποία σχεδιάστηκε για να τερματιστεί η πώληση των λεγόμενων «ματωμένων» διαμαντιών που χρηματοδοτούσαν πολέμους. Μετά από αυτό, μπορεί να γίνει δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η G-7 πρέπει ακόμη να διευθετήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της απαγόρευσης των διαμαντιών και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναπτύξει τον κανονισμό κυρώσεων το φθινόπωρο, δήλωσε ο αξιωματούχος. Το σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση των αγορών ακατέργαστων ή γυαλισμένων διαμαντιών, είτε απευθείας από τον ρωσικό γίγαντα Alrosa είτε από μεταπωλητές στην Ινδία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com