Πρόσω ολοταχώς για δεύτερη θητεία ο Μπάιντεν – Τι λένε οι ψηφοφόροι του

Πρόσω ολοταχώς για δεύτερη θητεία ο Μπάιντεν – Τι λένε οι ψηφοφόροι του
epa09760216 United States President Joe Biden delivers remarks on Russia and the situation in Ukraine, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 15 February 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ψηφοφόροι του Μπάιντεν ενδιαφέρονται για την οικονομία και όχι για τις δικαστικές περιπέτειες του γιου του.

Ανεβαίνοντας στην εξέδρα για να εκφωνήσει την ομιλία του χθες Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν άφησε να φανεί ότι ανησυχεί για τις δικαστικές περιπέτειες του γιου του Χάντερ, εναντίον του οποίου είχαν απαγγελθεί λίγο νωρίτερα κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή.

Όσοι συγκεντρώθηκαν στο Λάργκο της πολιτείας Μέριλαντ για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Μπάιντεν, υποψήφιου για την επανεκλογή του το 2024, τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και φωνές ενθουσιασμού. Ο ίδιος επέλεξε να επιμείνει στο θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας: την οικονομική πολιτική του, τα Μπάιντενόμικς (Bidenomics), όπως λέγονται.

Μετά το πέρας της ομιλίας, οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να σφίξουν το χέρι του 80χρονου προέδρου ή να τραβήξουν μια φωτογραφία μαζί του, αφήνοντας πίσω τους τα προβλήματα του γιου του, την αντιπαράθεση για την ηλικία του, τη διαδικασία που ξεκίνησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του σε δίκη, ακόμη και τις δημοσκοπήσεις.

«Είναι ένας περισπασμός, ένας πολιτικός περισπασμός», εκτίμησε η 49χρονη Σουζάνα Άντερσον αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Όταν πλησιάζει μια εκλογική αναμέτρηση, πρέπει να προβάλλουν κάτι και να δουν αν θα πιάσει. Δεν επικεντρώνομαι σε αυτά», δήλωσε η γυναίκα αυτή.

Την προηγουμένη το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία – «να μην επικεντρώνεστε εκεί»– αναφερόμενος στη διαδικασία που ξεκίνησαν οι Ρεπουμπλικάνοι για την παραπομπή του σε δίκη αναφορικά με τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις του Χάντερ Μπάιντεν στο εξωτερικό.

Χθες το βράδυ ο Τζο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του γιου του από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χειραψία»

Η ηλικία του; Οι Αμερικανοί δεν έχουν εκλέξει ποτέ στο παρελθόν έναν τόσο ηλικιωμένο πρόεδρο: ο Τζο Μπάιντεν θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του, ένα γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες επικρίσεις.

«Τον είδατε να τρέχει μέχρι την εξέδρα; Δεν ανησυχώ για αυτό», σχολίασε η Ενίσια Πόρτερ, 34 ετών. «Δυνατή χειραψία … μου θύμισε τον παππού μου», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρέφει στην προεκλογική του εκστρατεία, υπό την πίεση και του Λευκού Οίκου που εκτιμά ότι οι προσπάθειές του για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δεν αντικατοπτρίζονται στις δημοσκοπήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Μπάιντεν επικεντρώθηκε χθες σε ένα νέο θέμα, επιτιθέμενος εναντίον των “MAGAnomics”, της οικονομικής πολιτικής του προκατόχου του και εκ νέου υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος του; Να παρουσιάσει όλους του Ρεπουμπλικάνους ως ακόλουθους του Τραμπ και να τονίσει τις αποτυχίες του στον οικονομικό τομέα.

Ο Μπάιντεν επέκρινε εξάλλου τους Ρεπουμπλικάνους επειδή εγείρουν τον κίνδυνο παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους μην ψηφίζοντας την παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού.

Όμως κατάφερε πραγματικά να πείσει το κοινό, που αποτελούταν από περίπου 200 κατοίκους και φοιτητές, και είχε συγκεντρωθεί σε προάστιο της πρωτεύουσας της πολιτείας του Μέριλαντ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπαρμπα- Τζο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους, παραδέχθηκε ο 68χρονος Ντον Προύετ. Η ομιλία του «θα βάλει τους σπόρους που θα πρέπει να ποτίσει συν τω χρόνω», πρόσθεσε. «Πρέπει να δούμε τους καρπούς τους».

Η Άντερσον εκτίμησε ότι ο πρόεδρος «περνά το μήνυμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να το ακούσουν», περιλαμβανόμενης της αδελφής της, η οποία είδε να διαγράφεται το φοιτητικό της δάνειο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, μια πολιτική στην οποία είναι αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν σταμάτησε να επικρίνει στη διάρκεια της ομιλίας του την πρόθεση των Ρεπουμπλικανών να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες, ενώ επιτέθηκε στα έργα και τις ημέρες του Τραμπ προειδοποιώντας ότι «η δημοκρατία δέχεται επίθεση».

Η προεκλογική εκστρατεία προμηνύεται «δύσκολη» για τον Μπάιντεν, εκτιμά ο Προύετ, αλλά «στην άλλη πλευρά επικρατεί τέτοιο χάος … που αν εξακολουθήσει να είναι σταθερός, ο μπαρμπα-Τζο θα μείνει στη θέση του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: