Οι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου συρρικνώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
Photo: pixabay.com
Μια προσεκτική εξέταση σχεδόν 2.000 από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου διαπίστωσε ότι χάνουν περίπου 21,5 τρισεκατομμύρια λίτρα ετησίως.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες της κλιματικής αλλαγής και η χρήση του νερού από την κοινωνία έχουν συρρικνώσει τις λίμνες του πλανήτη κατά τρισεκατομμύρια γαλόνια νερού ετησίως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια προσεκτική εξέταση σχεδόν 2.000 από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου διαπίστωσε ότι χάνουν περίπου 5,7 τρισεκατομμύρια γαλόνια (21,5 τρισεκατομμύρια λίτρα) ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι από το 1992 έως το 2020, ο κόσμος έχασε το ισοδύναμο 17 λιμνών Μηντ – του μεγαλύτερου υδάτινου ταμιευτήρα της Αμερικής που βρίσκεται στη Νεβάδα. Είναι επίσης περίπου ίσο με την ποσότητα νερού που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα ολόκληρο έτος το 2015.

Ακόμη και οι λίμνες σε περιοχές με περισσότερες βροχοπτώσεις συρρικνώνονται, όπως παρατηρεί το Associated Press. Αυτό οφείλεται τόσο σε μια πιο «διψασμένη» ατμόσφαιρα από τον θερμότερο αέρα που απορροφά περισσότερο νερό με την εξάτμιση, όσο και σε μια διψασμένη κοινωνία που εκτρέπει νερό από τις λίμνες στη γεωργία, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τις προμήθειες πόσιμου νερού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συγγραφείς αναφέρθηκαν επίσης σε έναν τρίτο λόγο που χαρακτήρισαν πιο φυσικό, με το νερό να συρρικνώνεται λόγω των αλλαγών στο πρότυπο των βροχοπτώσεων και της απορροής των ποταμών, αλλά ακόμη και αυτός μπορεί να έχει μια συνιστώσα που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι η κύρια αιτία που η λίμνη Ουρμία του Ιράν χάνει περίπου 277 δισεκατομμύρια γαλόνια (1,05 τρισεκατομμύρια λίτρα) ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μείωση των λιμνών δεν σημαίνει ότι τα μέρη θα μείνουν ξαφνικά χωρίς πόσιμο νερό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό για το νερό της λίμνης, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης στην υδροηλεκτρική ενέργεια και στην αναψυχή, δήλωσαν οι συντάκτες της μελέτης.

«Περισσότερο από το ήμισυ της μείωσης αποδίδεται κυρίως στην ανθρώπινη κατανάλωση ή σε έμμεσες ανθρώπινες επιδράσεις μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας του κλίματος», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Φανφάνγκ Γιαό, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η εκτροπή του νερού από τις λίμνες – μια άμεση ανθρώπινη αιτία συρρίκνωσης – είναι πιθανώς μεγαλύτερη και πιο αισθητή επειδή είναι «πολύ έντονη, πολύ τοπική και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πραγματικά το τοπίο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Μπεν Λιβνέχ, υδρολόγος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά η έμμεση ανθρώπινη συρρίκνωση, από τον θερμότερο αέρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, «είναι αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο κάλυψης που επηρεάζει κατά κάποιο τρόπο τα πάντα ή περισσότερα μέρη», επεσήμανε ο Λίβνεχ. Η λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού του είδους συρρίκνωσης, δήλωσε ο Γιαό.

Ακόμη και περιοχές που γίνονται πιο υγρές λόγω της κλιματικής αλλαγής χάνουν νερό επειδή ο θερμότερος αέρας απορροφά περισσότερη υγρασία από τις λίμνες. Και αυτό σημαίνει περισσότερο νερό στον αέρα, το οποίο μπορεί να πέσει ως βροχή ή χιόνι, αλλά «μπορεί να καταλήξει να πέσει ως βροχή πολύ μακριά, έξω από τη λεκάνη όπου εξατμίστηκε ή ακόμη και πάνω από τον ωκεανό», παρατήρησε ο Λιβνέχ σε ένα email.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σχεδόν 30 χρόνια δορυφορικών παρατηρήσεων, κλιματικών δεδομένων και προσομοιώσεων σε υπολογιστές για να καταλάβουν τι συμβαίνει στις λίμνες και διαπίστωσαν ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές έχουν συρρικνωθεί τόσο πολύ που αυτό είναι στατιστικά σημαντικό και όχι τυχαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η λίμνη Μηντ έχασε τα δύο τρίτα του νερού της μεταξύ 1992 και 2020, ενώ η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη συρρικνώθηκε επίσης αισθητά, δήλωσε ο Γιαό. Οι Μεγάλες Λίμνες μειώθηκαν σημαντικά από το 1992 έως το 2013, στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν και μετά αυξήθηκαν.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι λίμνες γεμίζουν με ιζήματα ή χώμα από τα ποτάμια.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, της εκτροπής και της καθίζησης, «ωστόσο η πλήρης ποσοτικοποίηση των μεταβολών της αποθήκευσης νερού για τις μεγάλες λίμνες που παρέχουν οι ερευνητές είναι νέα» και δημιουργεί «μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα» από ό,τι οι προηγούμενες έρευνες, δήλωσε ο καθηγητής υδρολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Ταμνλίν Παβέλσκι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: