Οι διαστημικές εφαρμογές αλλάζουν όσα ξέρουμε για τη γεωργική παραγωγή

Οι διαστημικές εφαρμογές αλλάζουν όσα ξέρουμε για τη γεωργική παραγωγή
Photo: pixabay.com

Η διαστημική τεχνολογία μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητός στη γεωργία και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του τομέα έως το 2030.

Όπως επισημαίνει το ενημερωτικό δελτίο για το θέμα Space Applications in Agriculture: Enhancing Food and Water Security, Improving Climate Action που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την McKinsey & Company, οι διαστημικές εφαρμογές μπορούν να έχουν σημαντικό συνολικό αντίκτυπο στη γεωργία τα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, η αναγνώριση παρασίτων πρώιμου σταδίου με υπερφασματικές και οπτικές δορυφορικές εικόνες, εάν εφαρμοστεί σε κλίμακα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση έως και 0,8 δισεκατομμυρίων τόνων καλλιεργειών ετησίως.

Ομοίως, η συμβολή στη μείωση των εισροών – όπως τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα – θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 50 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ η χρήση νερού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5-10% – δηλαδή έως και 2,8 δισεκατομμύρια λίτρα γλυκού νερού – από βελτίωση της άρδευσης μέσω δορυφόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο γεωργικός τομέας είναι ένας βασικός παγκόσμιος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου και καταναλώνει σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αναγκών γλυκού νερού, αυτοί οι αριθμοί είναι σημαντικοί.

Αυτά τα κοινωνικά οφέλη αποφέρουν επίσης οικονομικές αποδόσεις. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων θα μπορούσε να συμβάλει επιπλέον 150-175 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική αξία για τους παραγωγούς, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Μια μείωση κόστους 5% αντιπροσωπεύει 7-8 δισεκατομμύρια δολάρια για τους καλλιεργητές μόνο από την εξοικονόμηση εισροών.

Ωστόσο, θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερομένων μερών για να γίνει πραγματικότητα αυτός ο στόχος. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μπορεί να επιτευχθεί με τη συμμετοχή των χρηστών στους οδικούς χάρτες ανάπτυξης τεχνολογίας, διασφαλίζοντας μια στενή σύνδεση μεταξύ των αναγκών των χρηστών και των πληροφοριών.

Οι δορυφορικές εταιρείες θα χρειαστούν αρχειακές εικόνες και εικόνες σε πραγματικό χρόνο για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμούς τους, ενώ οι καλλιεργητές θα πρέπει να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των βασικών δεδομένων αξιοποιώντας συνεταιρισμούς, πίνακες εμπορευμάτων και άλλα δίκτυα.

Οι κυβερνήσεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι εταιρείες ανάλυσης μπορούν να κάνουν την κοινή χρήση δεδομένων εύκολη, ανώνυμη και επωφελή για την ανάπτυξη στους καλλιεργητές που συμμετέχουν.