Οι millennials και η Gen Z είναι γεμάτοι οικονομικές τύψεις, και αυτό τους οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο άγχους

Οι millennials και η Gen Z είναι γεμάτοι οικονομικές τύψεις, και αυτό τους οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο άγχους
Two mid adult women looking at plans and digital tablet in their new shop, over shoulder view (Photo by Lorenzo Antonucci / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP) Photo: AFP
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών έχουν κάποιου είδους τύψεις για τα οικονομικά τους.

Όταν οι νέοι ενήλικες αναλογίζονται τις αποφάσεις τους για τα έξοδα, αισθάνονται μετανιωμένοι. Και το άγχος για όλα αυτά τους καταβάλλει πραγματικά.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών έχουν κάποιου είδους τύψεις για τα οικονομικά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bankrate σε σχεδόν 3.700 ενήλικες. Για τους Gen Zers και τους millennials που αισθάνονται έτσι, το 60% και το 57%, αντίστοιχα, δηλώνουν ότι αυτό τους αγχώνει περισσότερο φέτος από ό,τι πέρυσι – σε σύγκριση με μόλις το 45% των Gen Xers και το 38% των baby boomers.

Στην κορυφή των οικονομικών τύψεων τόσο των millennials όσο και των Gen Zers βρίσκεται η μη αποταμίευση αρκετών χρημάτων για έκτακτα έξοδα (σε ποσοστό 21% και 17%, αντίστοιχα). Δεν είναι περίεργο – οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα έξοδα ενός μήνα αν χάσουν τη δουλειά τους σήμερα.

Αν και η χρηματοδότηση ενός λογαριασμού έκτακτης ανάγκης αποτελεί εδώ και καιρό έναν «οικονομικό στόχο υψηλής προτεραιότητας» για τους Αμερικανούς όλων των ηλικιών, οι νεότεροι εργαζόμενοι δυσκολεύονται περισσότερο για την επίτευξη αυτού του στόχου από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, επισημαίνει στο Fortune η Suzanne Schmitt, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ευημερίας της New York Life. Επειδή είχαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να δημιουργήσουν πλούτο, οι λογαριασμοί αποταμίευσης έκτακτης ανάγκης των boomers είναι σημαντικά ισχυρότεροι από εκείνους των millennials και των Gen Zers. Οι millennials πέρασαν την ενήλικη ζωή τους παλεύοντας να χτίσουν πλούτο μέσα σε δύο υφέσεις, μια πανδημία, μια ανελέητη αγορά ακινήτων και μια ιστορική κρίση φοιτητικού χρέους. Και πάνω από το 30% των Gen Zers, οι οποίοι επίσης αντιμετώπισαν το μερίδιο των οικονομικών προκλήσεων που τους αναλογεί, δεν έχουν καθόλου αποταμιεύσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ανάγκη για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης αυξάνεται. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μετά την πανδημία, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς λένε ότι ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης είναι πιο ζωτικής σημασίας τώρα από ποτέ και ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια έκτακτη δαπάνη 1.000 δολαρίων αυτή τη στιγμή.

Δεν είναι όμως η μόνη πηγή οικονομικών τύψεων των millennials και της Gen Z. Και για τις δύο ηλικιακές ομάδες, η «ανάληψη υπερβολικού χρέους από πιστωτικές κάρτες» ήταν η δεύτερη απόφαση που τους προκαλεί στρες, ακολουθούμενη από τη «μη έγκαιρη αποταμίευση για συνταξιοδότηση» για τους millennials και την «ανάληψη υπερβολικού φοιτητικού χρέους» για τους Gen Zers.

Παρά την αύξηση του χρέους και των επιτοκίων, οι τύψεις που σχετίζονται με τις αποταμιεύσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν τις τύψεις που σχετίζονται με το χρέος, έγραψε στην έκθεση ο Greg McBride, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Bankrate. Η αποτυχία να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα βάρυνε περισσότερο τη συνείδηση των Αμερικανών απ’ ό,τι οι υπερβολικές πληρωμές για το στεγαστικό δάνειο, την εκπαίδευση ή τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.

Συνολικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων που συμμετείχαν στην έρευνα και έχουν μετανιώσει για κάτι οικονομικό, δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη λύπη τους είναι η παράλειψη να αποταμιεύσουν για τη συνταξιοδότηση νωρίτερα στη σταδιοδρομία τους (21%), ακολουθούμενη από την ανάληψη υπερβολικού χρέους από πιστωτικές κάρτες (15%) και την αποτυχία να αποταμιεύσουν επαρκή χρήματα για έκτακτες δαπάνες (14%). Οι Boomers και η Gen X είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις νεότερες γενιές να μετανιώσουν που δεν αποταμίευσαν αρκετά για τη συνταξιοδότηση, πράγμα λογικό, δεδομένου ότι αυτό είναι το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκονται σήμερα ή πλησιάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: