Τα τεχνολογικά trends που θα εκτοξεύσουν την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία

Τα τεχνολογικά trends που θα εκτοξεύσουν την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία
France, Doubs, Arc et Senans, Saline Royale listed as World Heritage by UNESCO, the Center of Lights, touch screen (Photo by BRINGARD Denis / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Photo: AFP
Η τεχνολογία καταλύτης για τον τουρισμό - Που πρέπει να επενδύσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Η τεχνολογία έχει αποκτήσει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας επηρεάζοντας δραστικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε δρούμε και επιχειρούμε. Όλοι οι κλάδοι, ανεξαρτήτως αντικειμένου και μοντέλου παραγωγής, βασίζουν πλέον τη λειτουργία και την ανάπτυξη τους στην καινοτομία αφού απευθύνονται σε γενιές που παίζουν τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων κυριολεκτικά στα… δάχτυλα και απαιτούν αντίστοιχο service.

Από τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα που κινείται στα όρια του phygital δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Ακόμη και το πιο απομακρυσμένο κατάλυμα που βρίσκεται στη μέση του πουθενά και το διαχειρίζεται ένας ιδιώτης , για να γίνει ορατό, απαιτείται η ψηφιακή του παρουσία. Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία ενσωματώνεται σε κάθε πτυχή του ταξιδιού, από την κράτηση και τον προγραμματισμό μέχρι την βίωση της πραγματικής εμπειρίας. Καθώς λοιπόν η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν, σύμφωνα με τον Jonathan Abraham, Διευθύνοντα Σύμβουλο CEO και Συν-ιδρυτή της travel-tech startup, Joyned, τέσσερις σημαντικές τάσεις της ταξιδιωτικής τεχνολογίας που θα φέρουν επανάσταση στον κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έξυπνη» διαμονή

Τα έξυπνα ξενοδοχεία και δωμάτια έχουν ενσωματωμένους βοηθούς που ενεργοποιούνται με φωνή, έξυπνους καθρέφτες και αυτοματοποιημένο φωτισμό, χειριστήρια θερμοκρασίας και ενεργοποίηση της ψυχαγωγίας από τις κινητές συσκευές των επισκεπτών. Σε πολλά ξενοδοχεία, οι επισκέπτες μπορούν να ελέγχουν την εμπειρία τους στο δωμάτιο μέσω των smartphone και των smartwatches τους χωρίς να χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν με το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Επιπλέον, ορισμένα ξενοδοχεία προσφέρουν πλέον check-in χωρίς κλειδί, εξαλείφοντας την ανάγκη για παραδοσιακά κλειδιά δωματίου. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν απλώς τα έξυπνα κινητά τους για να έχουν πρόσβαση στα δωμάτιά τους, γεγονός που ενισχύει περεταίρω την ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων, ενώ παράλληλα βιώνουν μια εναλλακτική εμπειρία check-in.

Επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα

Όλα όσα βλέπαμε να συμβαίνουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας συνιστούν πλέον την νέα πραγματικότητα. Οι τεχνολογίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR και VR) επιστρατεύονται για να μεταμορφώσουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να βιώσουν έναν προορισμό προτού καν φτάσουν εκεί. Το AR και το VR παρέχουν εικονικές περιηγήσεις και καθηλωτικές εμπειρίες, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να εξερευνούν και να αλληλεπιδρούν με προορισμούς, αξιοθέατα και μνημειακούς χώρους.

Οι τουρίστες μπορούν να οξύνουν, πέρα από τη γεύση, και τις υπόλοιπες αισθήσεις στα γκουρμέ εστιατόρια που επισκέπτονται, να εντοπίσουν αξιοσημείωτα ιστορικά γεγονότα και πολιτιστικές εμπειρίες. Μάλιστα χάρη στους εικονικούς οδηγούς οι τουρίστες είναι σε θέση να πλοηγηθούν σε ξένες πόλεις, λαμβάνοντας χρήσιμες οδηγίες και προτάσεις για μέρη που πρέπει να επισκεφτούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα, η Villa, πλατφόρμα δημιουργίας VR περιβάλλοντος , επιτρέπει στους χρήστες να πετούν σε όλο τον κόσμο ή να εξερευνήσουν την Ιερουσαλήμ και πέντε άλλες τρισδιάστατες πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Οι χρήστες μπορούν να οδηγήσουν ένα αερόστατο στο Ντένβερ του Κολοράντο ή να κάνουν τζετ σκι στο Τελ Αβίβ!

Ανέπαφη τεχνολογία

Βασικός υπαίτιος για αυτή τη στροφή στον περιορισμό της ανθρώπινης επαφής ήταν αναμφίβολα η πανδημία του COVID-19. Εκτός από την δημιουργία δικλείδων ασφαλείας, η εν λόγω τεχνολογία βελτιώνει επίσης την ταξιδιωτική εμπειρία εξαλείφοντας την ανάγκη να στέκεστε σε μεγάλες ουρές ή να χειρίζεστε φυσικά κλειδιά. Ως εκ τούτου, η ανέπαφη τεχνολογία είναι πιθανό να παραμείνει μια εξέχουσα τάση στον ταξιδιωτικό κλάδο ακόμη και όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν.

Ο κ. Abraham αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αεροπορική εταιρεία JetBlue Airways με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Logan της Βοστώνης που επέτρεπε στους ταξιδιώτες να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους σαρώνοντας τα πρόσωπά τους αντί να χρησιμοποιούν φυσική κάρτα επιβίβασης. Εν προκειμένω χρησιμοποιείται βιομετρική αντιστοίχιση για να επαληθεύσει ότι το πρόσωπο του ταξιδιώτη ταιριάζει με τη φωτογραφία στο διαβατήριό του και εξαλείφει την ανάγκη των ταξιδιωτών να αγγίζουν φυσικά οποιαδήποτε κάρτα επιβίβασης ή γκισέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή νοημοσύνη

Έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ώθηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα από τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού έως το 2025. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπηρεσίες και προϊόντα που φέρουν χαρακτηριστικά βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως η έξυπνη εξατομίκευση, ο αυτοματοποιημένος πελάτης , η αναγνώριση φωνής, η εικονική πραγματικότητα και η αναγνώριση προσώπου αναμένεται να γίνουν ευρέως διαδεδομένα.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των chatbots όπως το ChatGPT και οι εικονικοί βοηθοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή εξυπηρέτησης πελατών 24/7, η οποία βοηθά τις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών τους όλο το εικοσιτετράωρο. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει επίσης υπερ-εξατομικευμένες καμπάνιες μάρκετινγκ και συστάσεις που χρησιμοποιούν αναλυτικά δεδομένα για να προσφέρουν προσαρμοσμένες εμπειρίες, αυξάνοντας την ικανοποίηση των πελατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: