Οι μισθοί στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έπεσαν σε χαμηλό 7 ετών

Οι μισθοί στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έπεσαν σε χαμηλό 7 ετών
17 March 2021, Brandenburg, Sieversdorf: ILLUSTRATION: Many euro banknotes are in a wallet (posed photo). The European statistical authority Eurostat publishes key figures on inflation in the euro area on 17.03.2021. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Για να αντισταθμιστούν οι τεράστιες απώλειες των πραγματικών μισθών των δύο προηγούμενων ετών, απαιτούνται ισχυρές πραγματικές αυξήσεις μισθών.

Οι πραγματικοί μισθοί στη Γερμανία έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών για το 2023, καθώς η άνοδος των τιμών και το υψηλότερο κόστος δανεισμού συμπιέζουν τα πραγματικά εισοδήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Για να αντισταθμιστούν οι τεράστιες απώλειες των πραγματικών μισθών των δύο προηγούμενων ετών, απαιτούνται ισχυρές πραγματικές αυξήσεις μισθών στους επόμενους μισθολογικούς γύρους», δήλωσε ο Τόρστεν Σούλτεν, ερευνητής στο Ίδρυμα Hans Boeckler, το οποίο έχει δεσμούς με τη Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων και του οποίου το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών -γνωστό ως WSI- διεξήγαγε την ανάλυση.

«Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τη σταθεροποίηση της αδύναμης οικονομικής τάσης στη Γερμανία» πρόσθεσε ο Σούλτεν

Το Bloomberg σημειώνει πως οι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις αμοιβές, καθώς αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2% πριν αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι συνεχείς ανοδικές πιέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον κίνδυνο το κόστος δανεισμού να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι συλλογικά συμφωνημένοι μισθοί στη Γερμανία -εξαιρουμένων των πληρωμών αντιστάθμισης του πληθωρισμού- αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 5,5% σε ονομαστικούς όρους το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της WSI για τους μισθούς. Αν και ο ρυθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2022, αντιπροσωπεύει μείωση 0,4% όταν συνυπολογιστεί το περσινό άλμα των τιμών καταναλωτή κατά 5,9%.

Ο Σούλτεν αναμένει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι σε «επιθετική» βάση το 2024, πιθανότατα συνοδευόμενες από απεργιακές κινητοποιήσεις. «Η πίεση είναι μεγάλη τώρα που πολλοί εργαζόμενοι έχουν χάσει τις βελτιώσεις του εισοδήματος προσαρμοσμένου στις τιμές μισής δεκαετίας» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com