Οι νέες επενδύσεις των ΚΑΕ και το «bonus» στην Avolta

Οι νέες επενδύσεις των ΚΑΕ και το «bonus» στην Avolta
A General view showing the boarding gates inside the terminal of Hong Kong International Airport on October 31, 2023 in Hong Kong, China. (Photo by Vernon Yuen/NurPhoto) (Photo by Vernon Yuen / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 35 εκατ. ευρώ έως το 2031.

Με τις αφίξεις τουριστών να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα και τις προοπτικές του ταξιδιωτικού εμπορίου να είναι ευοίωνες, η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) 100% θυγατρική του ομίλου Avolta (πρώην Dufry) προγραμματίζει νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο των ΚΑΕ Μαρία Ιωαννίδου η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει 35 εκατ. ευρώ έως το 2031 για τη συντήρηση των υφιστάμενων καταστημάτων σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς αλλά και σε νέα εγκατάσταση στο υπό κατασκευή νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι.

Για την Avolta τα ΚΑΕ αποτελούν μια σημαντική θυγατρική όχι μόνο από άποψη εσόδων αλλά και σε ότι αφορά στο μέρισμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η γενική συνέλευση των ΚΑΕ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων (για το διάστημα 2017-2021) ύψους 29,638 εκατ. ευρώ προς τη βασική μέτοχο ενώ δεν έχει ληφθεί απόφαση διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέραν των επενδυτικών στόχων η επικεφαλής των ΚΑΕ, μιλώντας χθες στο Athens Investment Forum, ανέφερε στις επιδόσεις της εταιρείας που ενισχύθηκαν από την αυξημένη τουριστική κίνηση του 2022 και του 2023. Πέρυσι οι πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), ξεπέρασαν τα 311,3 εκατ. ευρώ από 161,1 εκατ. ευρώ το 2021. Τα EBIT υπερτριπλασιάστηκαν στα 52,2 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 εκατ. ευρώ, τα EBT ανήλθαν στα 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 12 εκατ. ευρώ το 2021, τα καθαρά κέρδη «πέταξαν» στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 72,8 εκατ. ευρώ από 34,4 εκατ. ευρώ.

Για τη φετινή χρονιά η διοίκηση των ΚΑΕ -στον όμιλο εκτός της μητρικής περιλαμβάνονται και οι θυγατρικές Ελληνικές Διανομές και HDFS DOOEL Skopje- εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τις επιδόσεις. Όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις η ενδεχόμενη επίπτωση από την άνοδο των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα ενώ επιπτώσεις αναμένονται και από την ισοτιμία της τουρκικής λίρας.

Σε ότι αφορά τον μητρικό όμιλο, την Avolta, που προέρχεται από τη συνένωση της Dufry με την Autogrill, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 75 χώρες και 1.200 τοποθεσίες, με 5.500 σημεία πώλησης σε τρεις τομείς – αφορολόγητα, τρόφιμα και ποτά – και μια μεγάλη γκάμα καναλιών – από αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους, μέχρι κρουαζιερόπλοια, σιδηρόδρομους κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: