Στα 1.100 ευρώ ο ελάχιστος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στα 1.100 ευρώ ο ελάχιστος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Photo: pixabay.com
Δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης

Προ των πυλών είναι νέο σύστημα φορολόγησης που θα υποχρεώσει 1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους να δηλώσουν τα πραγματικά τους κέρδη στην Εφορία.

Πρακτικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα θεωρείται δεδομένο πως κατ’ ελάχιστο εξασφαλίζουν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα φορολογητέο εισόδημα 10.900 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ επί 14. Με την εφαρμογή του ισχύοντος συντελεστή 9% έως τα 10.000 ευρώ και 22% για το επόμενο κλιμάκιο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και φτάνει τα 1.102 ευρώ.

Δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό» σχολίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις δύο στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας καταγγελιών για φοροδιαφυγή και αυτοματοποιημένο σύστημα δαπανών για να μην εμφανίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρότερα εισοδήματα από υπαλλήλους τους.

Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο:

  • Ουδείς επαγγελματίας θα μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 780 ευρώ μικτά το μήνα (10.920 ευρώ μικτά ή 9.100 ευρώ καθαρά ετησίως)
  • Σύνταξη οδικού χάρτη δαπανών για όλους τους επαγγελματίες ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις και υπερβάσεις στη δήλωση των δαπανών. Πολλές φορές τα έξοδα φτάνουν στο 79% του εισοδήματος, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό του επαγγελματία να προσεγγίζει την κατώτατη σύνταξη.
  • Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά πλέον. Γενική σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και όλα στο myDATA για να πιστοποιείται η δαπάνη κάθε επαγγελματία με πλήρη διαφάνεια.
  • Δεν επιβάλλεται κανένας φόρος σε επαγγελματίες ούτε αυξάνεται ο υπάρχων φόρος.
  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενεργοποιούνται αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και θα ακολουθούν έλεγχοι – διασταυρώσεις.
  • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για φοροδιαφυγή.