Οι οικονομολόγοι της Fed εξηγούν την κατάρρευση των SVB και Signature Bank

Οι οικονομολόγοι της Fed εξηγούν την κατάρρευση των SVB και Signature Bank
France, Clonas, 2023/03/13. Illustration fall of Silicon Valley Bank. Photo montage. Photograph by Romain Doucelin / Hans Lucas. France, Clonas, 2023/03/13. Illustration chute de la Silicon Valley Bank. Photomontage. Photographie de Romain Doucelin / Hans Lucas. (Photo by Romain Doucelin / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Και τις παρομοιάζουν με τις επαρχιακές τράπεζες της δεκαετίας του ’30 που δεν διέθεταν ασφάλιση καταθέσεων.

Στον απόηχο της εποχής της ύφεσης που προκάλεσε την πτώχευση χιλιάδων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η κυβέρνηση άρχισε να κάνει κάτι διαφορετικό τη δεκαετία του 1930 – δημιούργησε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και άρχισε να ασφαλίζει τις καταθέσεις. Σκοπός ήταν να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να είναι λιγότερο πιθανό να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Αλλά αυτή η ασφάλιση καταθέσεων φτάνει μέχρι ενός σημείου – μέχρι 250.000 δολάρια για κάθε καταθέτη, για την ακρίβεια. Έτσι, όταν κατέρρευσαν τον Μάρτιο η Silicon Valley Bank και η Signature Bank και προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, πολλοί επεσήμαναν τον μεγάλο όγκο ανασφάλιστων καταθέσεων των τραπεζών, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων, ως έναν από τους κύριους παράγοντες που προκάλεσαν τον πανικό, μαζί με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τον πανικό των καταθετών που τροφοδοτήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόλο που η SVB και η Signature καλύπτονταν από την FDIC, η φύση των καταθέσεών τους -πολλές ανασφάλιστες και σε μικρό αριθμό κλάδων- έχει ομοιότητες με τις 9.000 τράπεζες που χρεοκόπησαν τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με νέα ανάρτηση ιστολογίου οικονομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι, όπως οι τράπεζες της εποχής της ύφεσης σε μικροσκοπικές αγροτικές κοινότητες, οι καταθέσεις στην SVB και την Signature ανήκαν σε μικρό αριθμό ομοϊδεατών, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν στον ίδιο κλάδο και μιλούσαν συχνά μεταξύ τους. Οι τράπεζες απέτυχαν επίσης να ελέγξουν το αφήγημα, γεγονός που μεγέθυνε τον κίνδυνο μιας χαοτικής τραπεζικής φυγής.

Με τη «συγκεντρωμένη και ανασφάλιστη καταθετική τους βάση», η Silicon Valley Bank και η Signature Bank μοιάζουν «αρκετά με τις μικρές αγροτικές τράπεζες της δεκαετίας του 1930, πριν από τη δημιουργία της ασφάλισης καταθέσεων», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Fed.

Κατά τα πρώτα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, χιλιάδες πτωχεύσεις τραπεζών οδήγησαν σε απώλειες 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους καταθέτες. Αλλά η ζημία ήταν πιθανότατα μεγεθυμένη λόγω της έλλειψης ασφάλισης καταθέσεων – οι μεμονωμένοι τραπεζικοί πελάτες ήταν πιο πιθανό να αποσύρουν τα χρήματά τους από μια τράπεζα με τις πρώτες ενδείξεις προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πριν από τη λειτουργία της FDIC, οι μεγάλης κλίμακας απαιτήσεις μετρητών από φοβισμένους καταθέτες συχνά έδιναν το μοιραίο χτύπημα σε τράπεζες που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της FDIC. Πολλές από αυτές τις χρεοκοπημένες τράπεζες ήταν εστιασμένες σε αγροτικές κοινότητες, με την πλειονότητα των καταθετών τους να είναι ντόπιοι και να απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

Παρόλο που οι τράπεζες SVB και Signature δεν απευθύνονταν σε αγρότες μικρών πόλεων, οι οικονομολόγοι της Fed επεσήμαναν ότι οι καταθέτες τους ήταν επίσης κομμάτι στενά συνδεδεμένων κοινοτήτων – στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την τεχνολογία και τη νομική επιστήμη.

«Τόσο η SVB όσο και η SB είχαν μια βάση καταθετών που φαινόταν τοπική, δεδομένου ότι οι καταθέτες φέρονται να αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους στις συνήθεις επιχειρηματικές τους συναλλαγές», έγραψαν. «Οι καταθέτες της SVB συνδέονταν μέσω δικτύων επιχειρηματικών κεφαλαίων και οι καταθέτες της SB συνδέονταν μέσω δικτύων δικηγορικών γραφείων».

Πριν από την κατάρρευσή της, η SVB είχε γίνει γνωστή ως η τράπεζα επιλογής για την ελίτ των νεοφυών επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών κεφαλαίων της Καλιφόρνιας. Σχεδόν οι μισές από όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ που χρηματοδοτούνταν από επιχειρηματικά κεφάλαια είχαν τραπεζική συνεργασία με την SVB και το μεγάλο στοίχημα της να επικεντρωθεί στην τεχνολογία – το οποίο για χρόνια φαινόταν σαν ένα καλό στοίχημα – τελικά γύρισε μπούμερανγκ, καθώς ένας σημαντικός αριθμός πελατών της επηρεάστηκε από την πτώση της χρηματοδότησης VC κατά το περασμένο έτος.

Η Signature είχε επίσης πρόβλημα συγκεντροποίησης, καθώς ήταν μία από τις ελάχιστες τράπεζες που προσέφερε υπηρεσίες σε εταιρείες crypto, αφού πολλές άλλες άρχισαν να γυρίζουν την πλάτη στον τομέα νωρίτερα φέτος. Οι καταθέσεις της Signature ήταν πιο διαφοροποιημένες από εκείνες της Silvergate, μια τράπεζα με μεγάλη εστίαση στο κρυπτονόμισμα που επίσης κατέρρευσε τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθούσε να εξαρτάται από πελάτες από μια σχετικά μικρή ομάδα κλάδων, καθώς η Signature ήταν σε μεγάλο βαθμό συγκεντροποιημένη στις τραπεζικές υπηρεσίες για ακίνητα και δικηγορικά γραφεία.

Επειδή ο κύριος όγκος των πελατών και των δύο τραπεζών ήταν εταιρείες, οι περισσότερες καταθέσεις υπερέβαιναν επίσης το ασφαλιστέο όριο των 250.000 δολαρίων. Στην πραγματικότητα, οι δύο τράπεζες είχαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανασφάλιστων καταθέσεων σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα. Μεταξύ των τραπεζών με ενεργητικό τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η SVB είχε το υψηλότερο ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων με 93,8%, ενώ η Signature ήταν τέταρτη με 89,3%, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς πολλοί από τους καταθέτες της τράπεζας γνώριζαν ο ένας τον άλλον επαγγελματικά, τα bank runs συνέβησαν σχεδόν εν μία νυκτί, καθώς οι κάτοχοι των λογαριασμών διέσπειραν τον πανικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πλατφόρμες άμεσων μηνυμάτων όπως το Twitter, το Slack και το Whatsapp, ενώ ορισμένοι venture capitalists έλεγαν στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους σε ομαδικές συνομιλίες να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από την SVB «το συντομότερο δυνατό», μεγεθύνοντας τους κινδύνους της συγκέντρωσης.

Οι οικονομολόγοι της Fed της Νέας Υόρκης υποστήριξαν ότι η αποτυχία της επικοινωνίας και της διαφάνειας των τραπεζών ήταν κυρίως υπεύθυνη για την τραπεζική φυγή, ενώ συμβούλευσαν άλλα ιδρύματα να επικεντρωθούν στη διαχείριση των αφηγημάτων γύρω από τον κίνδυνο που μπορεί να απειλήσουν να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στο μέλλον.

Όπως οι μικρές αγροτικές τράπεζες που απέτυχαν πριν από έναν αιώνα, τράπεζες όπως η SVB και η Signature με εξαιρετικά συγκεντροποιημένες και οριοθετημένες πελατειακές βάσεις πρέπει να είναι επιδέξιες στο χειρισμό των πληροφοριών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πριν ο πανικός – δικαιολογημένος ή όχι – υπονομεύσει την οικονομική ευρωστία των τραπεζικών ιδρυμάτων, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Fed της Νέας Υόρκης.

«Τόσο η SVB όσο και η SB, όπως και οι μικρές αγροτικές τράπεζες πριν από τη δημιουργία της FDIC, θα έπρεπε να έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της διαχείρισης των πληροφοριών σχετικά με τον ισολογισμό τους. Κοιτάζοντας μπροστά, η εργασία μας τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν και να διαχειρίζονται ενεργά τις πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του ισολογισμού που παρουσιάζονται στους καταθέτες τους, ιδίως σε περιόδους χρηματοπιστωτικής πίεσης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: