Ενισχύθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Με 4,5% «έτρεξαν» οι τιμές στην Ελλάδα

Ενισχύθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – Με 4,5% «έτρεξαν» οι τιμές στην Ελλάδα
Photo: pixabay.com
Eνισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζωνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Eurostat

Επιταχύνθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, όπως ανέφερε η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που υποδεικνύουν ολοένα και πιο επίμονη αύξηση των τιμών μεταξύ των 20 χωρών του ευρώ.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5% πίσω από το Λουξεμβούργο (2,7%), το Βέλγιο (3,3%), την Ισπανία (3,8%) και την Κύπρο (3,9%).

Ειδικότερα, οι τιμές «έτρεξαν» με 7,0% τον Απρίλιο από 6,9% έναν μήνα νωρίτερα, καθώς το κόστος υπηρεσιών και ενέργειας αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα.

Αν και η υποκείμενη αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε, η κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών συνέχισε να επιταχύνεται, υποδεικνύοντας τις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις που θα μπορούσαν να κολλήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένας ακόμη πιο περιορισμένος δείκτης, που εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, στην πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος οφείλεται κυρίως στο κόστος εργασίας, επιταχύνθηκε στο 5,2% από 5,1%, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των πολιτικών ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνα γρήγορη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μισθοί εξακολουθούν να είναι μειωμένοι σε πραγματικούς όρους, δεδομένου του πληθωρισμού, αλλά η χαμηλή ανεργία και η αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, ειδικά στις υπηρεσίες, αυξάνουν τους ονομαστικούς μισθούς.

 Οι απροσδόκητα γενναιόδωρες μισθολογικές συμφωνίες στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο το κόστος εργασίας να συνεχίσει να αυξάνεται ιδιαίτερα γρήγορα το επόμενο έτος, παρατείνοντας τον πληθωρισμό.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 15 Ιουνίου και ουσιαστικά έχει υποσχεθεί νέα αύξηση των επιτοκίων τότε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: