Οι Παριζιάνοι μίλησαν: Τριπλασιάζονται τα τέλη στάθμευσης για τα SUV

Οι Παριζιάνοι μίλησαν: Τριπλασιάζονται τα τέλη στάθμευσης για τα SUV
FRANCE, PARIS, 2024-02-04. The City of Paris is organizing a vote on February 4 on the place of the heaviest, bulky and polluting SUVs in the capital, and in particular on a special parking rate for these vehicles. “For or against the creation of a specific rate for the parking of heavy, bulky, polluting individual cars » FRANCE, PARIS, 2024-02-04. La Ville de Paris organise le 4 fevrier une votation sur la place des SUV les plus lourds encombrants et polluants dans la capitale, et notamment sur un tarif special de stationnement pour ces vehicules. « Pour ou contre la creation d’un tarif specifique pour le stationnement des voitures individuelles lourdes, encombrantes, polluantes » Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Για περιβαλλοντικούς και λόγους ασφαλείας.

Οι κάτοικοι του Παρισιού ψήφισαν την Κυριακή, να τριπλασιαστούν τα τέλη στάθμευσης για τα οχήματα SUV (Sport Utility Vehicle) για περιβαλλοντικούς λόγους, όπως και ασφαλείας.

Το σχετικό δημοψήφισμα που διεξήχθη είχε το ερώτημα αν τα τέλη στους δημόσιους χώρους στάθμευσης θα πρέπει να τριπλασιαστούν για τα βαρέα SUV, αυξάνοντας τα τέλη στάθμευσης για μια ώρα στο κέντρο του Παρισιού σε 18 ευρώ, αντί των 6 ευρώ που ισχύουν σήμερα και για 12 ευρώ αντί των 4 ευρώ στα προάστια.

Τα υψηλότερα τέλη θα ισχύσουν για τα μοντέλα καύσης και τα υβριδικά βάρους 1,6 τόνων και πάνω και για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα δύο τόνων και πάνω.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας μετείχαν στο δημοψήφισμα που έφερε τον τίτλο: «Περισσότερα ή λιγότερα SUV στο Παρίσι;».

Σύμφωνα με τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα, ποσοστό μόλις κάτω του 6% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έλαβε μέρος στο δημοψήφισμα. Περίπου το 54,5% ψήφισε υπέρ της αύξησης των τελών στάθμευσης, έναντι περίπου 45,5% που ψήφισε κατά.

Το επιχείρημα για αύξηση των τελών στάθμευσης των SUV που επικαλέστηκαν οι δημοτικές αρχές του Παρισιού ήταν ότι τα βαριά αυτά οχήματα προκαλούν αυξημένη ρύπανση, καταλαμβάνουν μεγάλο δημόσιο χώρο και θέτουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Τα υψηλότερα τέλη για τα μεγάλα οχήματα θα περιορίσουν την ενόχληση που προκαλούν, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ψηφοφορία αυτή θα πρέπει να δώσει ένα μήνυμα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η επιδίωξή τους για κέρδος, η οποία συνίσταται στην σκόπιμη πώληση ολοένα μεγαλύτερων, μεγαλύτερης αποδοτικότητας καυσίμου και πιο ακριβών οχημάτων, θέτει σε κίνδυνο την οικολογική αλλαγή».

Με το δημοψήφισμα, οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας μπορεί να ελαφρύνουν το βάρος για τους δημόσιους χώρους και να υποστηρίξουν ένα νέο κοινωνικό μοντέλο, σύμφωνα με τις αρχές του Παρισιού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τα υψηλότερα τέλη θα ισχύουν για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, ωστόσο οι κάτοικοι, οι έμποροι και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αιτηθούν την εξαίρεσή τους. Η αλλαγή αυτή δεν αφορά τους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Ένωση αυτοκινητιστών είχε επικρίνει το δημοτικό συμβούλιο πριν από το δημοψήφισμα. Η λέσχη αυτή των 40 εκατομμυρίων αυτοκινητιστών είχε ξεκινήσει αίτηση κατά των υψηλότερων τελών στάθμευσης για τα οχήματα αυτά, προειδοποιώντας το κοινό ότι «αυτή η μάχη κατά των SUV είναι μόνον η πίσω πόρτα για την εξάλειψη του αυτοκινήτου στο σύνολό του».

Η μάχη των δημοτικών αρχών του Παρισιού με τα μεγάλα οχήματα άρχισε με νέες πολιτικές στον τομέα των μεταφορών που εισήγαγε πριν από μερικά χρόνια η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και οι ευαισθητοποιημένες για το κλίμα δημοτικές της αρχές.

Βάσει των στοιχείων καταχώρισης, τα νέα τέλη θα ισχύουν για σχεδόν 900.000 αυτοκίνητα στην περιοχή του Παρισιού, ποσοστό περίπου 16% όλων των αυτοκινήτων εκεί, σύμφωνα με υπολογισμούς της εφημερίδας Les Échos.

Σχέδια για υψηλότερα τέλη για μεγαλύτερα οχήματα υπάρχουν επίσης στην Λιόν, το Μπορντό και την Γκρενόμπλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: