«Προσγείωση» από Πάουελ (Fed): Δεν θέλουμε να μειώσουμε «πρόωρα» τα επιτόκια

«Προσγείωση» από Πάουελ (Fed): Δεν θέλουμε να μειώσουμε «πρόωρα» τα επιτόκια
US Federal Reserve chair Jerome Powell speaks at a news conference after a Federal Open Market Committee meeting in Washington, DC, on January 31, 2024. Powell signaled Wednesday that an interest rate cut as soon as in March is unlikely, as the central bank remains data-dependent when mulling its next steps. Powell said the Fed's rate-setting committee plans to "move carefully" and added: "Based on the meeting today, I would tell you that I don't think it's likely that the committee will reach a level of confidence, by the time of the March meeting, to identify March as the time to do that." (Photo by Julia Nikhinson / AFP) Photo: AFP
Ο επικεφαλής της Fed προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας για τις ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι Αμεριακανοί ίσως χρειαστεί να περιμένουν και πέραν του Μαρτίου για τις μειώσεις επιτοκίων, καθώς οι αξιωματούχοι περιμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%.

Στη συνέντευξή του στο 60 Minutes του CBS ο Πάουελ προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας για τις ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων.

«Ο κίνδυνος του να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι να μην έχει τελειώσει η δουλειά και να αποδειχθεί ότι τα πολύ καλά στοιχεία που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες δεν έδειχναν πραγματικά το πού πηγαίνει ο πληθωρισμός», είπε ο Πάουελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», είπε. «Αλλά το συνετό να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο».

Έτσι, εκτίμησε ότι η νομισματική επιτροπή της Fed, που καθορίζει τα επιτόκια, δεν αναμένεται να έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο της σιγουριάς σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού έως τη συνεδρίαση της 19ης-20ης Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε η εκπομπή, ο Πάουελ τοποθετεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων γύρω στα μέσα του έτους, αν και η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης δεν περιλαμβάνει ένα τέτοιο σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: