ΟΗΕ: 320 δισ. δολάρια έχασε ο τουρισμός παγκοσμίως σε 5 μήνες- Κινδυνεύουν 120 εκατ. θέσεις εργασίας

ΟΗΕ: 320 δισ. δολάρια έχασε ο τουρισμός παγκοσμίως σε 5 μήνες- Κινδυνεύουν 120 εκατ. θέσεις εργασίας
Μια γυναίκα φορώντας προστατευτική μάσκα περπατάει μπροστά από τα γκισέ ελέγχου εισιτηρίων, στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στα Σπάτα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Άνοιξαν, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι πύλες της χώρας μας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κινδυνεύουν πάνω από 120 εκατ. θέσεις εργασίας. Καταστροφή η πανδημία για τον τουρισμό σε όλον τον πλανήτη, τονίζει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Μεγάλο σοκ για τις πλούσιες χώρες, σε έκτακτη ανάγκη πολλά μικρά νησιωτικά κράτη.

Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία έχει καταστραφεί από την πανδημία του κορωνοϊού, με απώλειες 320 δισ. δολαρίων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους και πάνω από 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της παγκόσμιας οικονομίας, πίσω από καύσιμα και χημικά προϊόντα, ενώ το 2019 αντιπροσώπευε το 7% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Απασχολεί έναν στους 10 ανθρώπους στη Γη και παρέχει βιοπορισμό σε εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη», είπε.

Εκτός από την ενίσχυση των οικονομιών, «επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν μερικά από τα πολιτιστικά και φυσικά πλούτη του κόσμου και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά», είπε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, λόγω της πανδημίας, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ και τα κέρδη μειώθηκαν.

Ο Γκουτέρες είπε ότι αυτό ήταν ένα «μεγάλο σοκ» για τις πλουσιότερες ανεπτυγμένες χώρες «αλλά και για τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδικά για πολλά μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και αφρικανικές χώρες».

Ο τουρισμός για ορισμένες από αυτές τις χώρες αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ τους, εξήγησε.