ΟΗΕ: 7 εκατ. άνθρωποι στη Βενεζουέλα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια- Θερίζουν πείνα, φτώχεια και ασθένειες

ΟΗΕ: 7 εκατ. άνθρωποι στη Βενεζουέλα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια- Θερίζουν πείνα, φτώχεια και ασθένειες
epa07332306 Venezuelan oppositors participate in a demonstration to demand the end of the crisis and in support of the interim presidency of Juan Guaido, in Caracas, Venezuela, 30 January 2019. National Assembly leader Juan Guaido declared himself interim president of Venezuela on 23 January and promised to guide the country toward new election as he consider last May's election not valid. EPA/Cristian Hernández
Παράλληλα, η American Airlines αποφάσισε να αναστείλει επ' αόριστον τις πτήσεις της προς και από τη Βενεζουέλα, επικαλούμενη τους κινδύνους για την ασφάλεια των αεροσκαφών, του προσωπικού και των επιβατών της που συνδέονται με την κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας- δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι– έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία γίνεται λόγος για αύξηση του υποσιτισμού και των ασθενειών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση. Η έκθεση αυτή επιδόθηκε τόσο στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα του στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, όσο και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο και απαιτεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σύμφωνα με το έγγραφο έκτασης 45 σελίδων, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πανεπιστήμια της Βενεζουέλας, πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 και το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών υποχώρησε σημαντικά μεταξύ του 2014 και του 2017, ενώ αυτή του γάλακτος μειώθηκε κατά 77%. Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υποσιτισμό, μια μάστιγα που πλήττει το 22% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ασκήσει πλέον τη «μέγιστη πίεση» στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, δήλωσε μια Αμερικανίδα αξιωματούχος αρμόδια για τις κυρώσεις. Η Σίγκαλ Μάντελκερ, Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών αρμόδια για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, έκανε τη δήλωση αυτή στη Σιγκαπούρη.

Η Μάντελκερ θα συζητήσει εξάλλου τις επόμενες ημέρες για τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα έχει με αξιωματούχους στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία.

Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία American Airlines αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον τις πτήσεις της προς και από τη Βενεζουέλα, μετά την προσωρινή διακοπή την οποία ανακοίνωσε στα μέσα του Μαρτίου, επικαλούμενη τους κινδύνους για την ασφάλεια των αεροσκαφών, του προσωπικού και των επιβατών της που συνδέονται με την κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.  «Η American Airlines έλαβε τη δύσκολη απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα», ανέφερε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του αερομεταφορέα των ΗΠΑ σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την 15η Μαρτίου, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει ως την 1η Απριλίου τις υπηρεσίες της στη χώρα, κρίνοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη Βενεζουέλα ως προς την ασφάλεια δεν της επιτρέπουν να εκτελεί δρομολόγια. Πριν από την αναστολή αυτή, η AA εκτελούσε συνήθως τρεις πτήσεις ημερησίως από το Μαϊάμι προς τη Βενεζουέλα, εκ των οποίων δύο με προορισμό το Καράκας.