ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις το 2014

ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις το 2014

Σε 12,9 δισ. δολάρια υπολογίζεται το ποσό που θα ξοδέψει ο Οργανισμός φέτος για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε τουλάχιστον 52 εκατ. ανθρώπους.

Αντιμέτωπος με «σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις» βρίσκεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στην αρχή του 2014 λόγω των συνεχιζόμενων ενόπλων συγκρούσεων που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως δήλωσε χθες η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Βάλερι Έιμος.

«Το 2013 έληξε με τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρωπιστικών κρίσεων», ανέφερε η Έιμος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη και επικαλέστηκε ως παραδείγματα τη Συρία, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τις Φιλιππίνες.

Μόνο στη Συρία εκτιμάται ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, περιλαμβανομένων των 6,5 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, και περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες στην περιοχή έχουν ανάγκη από τρόφιμα, καταφύγιο και υγειονομική φροντίδα, είπε η Έιμος.

Διαβάστε ακόμη: Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας

Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι, που επλήγησαν από τον πρόσφατο τυφώνα στις Φιλιππίνες, εξακολουθούν να βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται μέσα στο 2014 να φθάσουν στους 800.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, περιλαμβανομένων 500.000 που αντιμετωπίζουν το λιμό.

«Στο τέλος Δεκεμβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις δωρήτριες χώρες να συνεισφέρουν 12,9 δισ. δολάρια το 2014, ώστε να μπορέσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσεγγίσουν 52 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε 17 χώρες», είπε η Έιμος.

Το Νότιο Σουδάν, όπου 194.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των επεισοδίων βίας, συγκαταλέγεται στις χώρες με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. 57.000 άνθρωποι εξασφάλισαν προστασία σε βάσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, ενώ ο Οργανισμός σκοπεύει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε 600.000 νοτιοσουδανούς.

Ο ΟΗΕ στοχεύει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους, μεταξύ άλλων, στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ, στην Αϊτή, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μαλί και στη Σομαλία.

Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι αναγκαστικές εξαφανίσεις