ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου από το «Ισλαμικό Κράτος» και τον Άσαντ

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου από το «Ισλαμικό Κράτος» και τον Άσαντ

Δημόσιες εκτελέσεις, δολοφονίες, βασανιστήρια, στρατολόγηση ανηλίκων, χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών συνθέτουν την εφιαλτική κατάσταση στη Συρία.

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η έκθεση της ερευνητικής επιτροπής του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είχε αναλάβει να ερευνήσει και να καταγράψει όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Συρία που σχετίζονται με τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στην έκθεσή τους, οι ερευνητές κατηγορούν για μια ακόμη φορά τη συριακή κυβέρνηση ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Το ίδιο κατηγορούνται ότι πράττουν και οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις και ειδικά το «Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, οι τζιχαντιστές που έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους στη βόρεια και δυτική Συρία πραγματοποιούν τις Παρασκευές δημόσιες εκτελέσεις, οι οποίες έχουν γίνει «συνηθισμένο θέαμα».

«Οι εκτελέσεις στους δημόσιους χώρους έχουν γίνει ένα συνηθισμένο θέαμα τις Παρασκευές στη Ράκα και τις ζώνες στην επαρχία του Χαλεπιού που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», αναφέρει η διεθνής ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ  και τονίζει πως πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτή η εκστρατεία των δημόσιων εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς και ακρωτηριασμών και μαστιγώσεων έχει στόχο να «ενσταλάξει τον τρόμο στον πληθυσμό» και να εξασφαλίσει πως αυτός ο τελευταίους είναι υποταγμένος στην εξουσία του «Ισλαμικού Κράτους», προσθέτουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τζιχαντιστές ενθαρρύνουν και μερικές φορές ακόμη και υποχρεώνουν τον πληθυσμό να παρακολουθεί αυτές τις εκτελέσεις. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι άνδρες, αλλά πολλοί έφηβοι ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών, καθώς και γυναίκες έχουν επίσης εκτελεσθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη πως ο συριακός στρατός έχει κάνει χρήση βαριελιών με εκρηκτικά και χλώριο στις περιοχές Καφρ Ζέιτα, Αλ-Ταμάναα και Ταλ Μινίς της δυτικής Συρίας. «Υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να πιστέψει κανείς ότι χημικά όπλα, πιθανόν χλώριο, χρησιμοποιήθηκαν οκτώ φορές μέσα σ’ ένα διάστημα 10 ημερών τον Απρίλιο», γράφουν οι ερευνητές.

Στρατόπεδα εκπαίδευσης ανηλίκων του ΙΚ
Οι ερευνητές του ΟΗΕ εξέφρασαν έντονα την ανησυχία τους για την τύχη εφήβων οι οποίοι υποχρεώνονται να εκπαιδευθούν σε στρατόπεδα του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και υπογράμμισαν μιλώντας σε δημοσιογράφους πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν υπόψη την παρουσία των παιδιών αυτών πριν εξαπολύσουν οποιεσδήποτε αεροπορικές επιδρομές.

«Ανάμεσα στα πιο ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης αυτής είναι περιγραφές για μεγάλα στρατόπεδα εκπαίδευσης όπου παιδιά, ως επί το πλείστον αγόρια από την ηλικία των 14 ετών, στρατολογούνται και εκπαιδεύονται για να πολεμήσουν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους μαζί με ενηλίκους», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Πάουλο Πινέιρο, πρόεδρος της επιτροπής των ερευνητών του ΟΗΕ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη πλήξει το «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να πραγματοποιηθούν αναγνωριστικές πτήσεις με στόχο να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις μονάδες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, για την περίπτωση που αποφασίσει να διατάξει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών εκεί.

«Γνωρίζουμε για την παρουσία παιδιών σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, πιστεύω πως αυτή η απόφαση από τις ΗΠΑ πρέπει να κάνει σεβαστούς τους νόμους του πολέμου και ανησυχούμε για την παρουσία παιδιών», δήλωσε ο Πινέιρο.

Στην έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ αναφέρεται πως οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» διαπράττουν βασανιστήρια, φόνους, πράξεις που ισοδυναμούν με καταναγκαστικές εξαφανίσεις και εκτοπισμούς ανθρώπων στο πλαίσιο επιθέσεων εναντίον αμάχων στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Ράκα, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί ένα σαφή και παρόντα κίνδυνο για τους αμάχους και ιδιαίτερα για τις μειονότητες, που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του στη Συρία και την περιοχή», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πινέιρο.

Οι ερευνητές, στους οποίους περιλαμβάνεται η πρώην εισαγγελέας του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου Κάρλα Ντελ Πόντε, έχουν συντάξει τέσσερις εμπιστευτικούς καταλόγους υπόπτων, για τους οποίους πιστεύουν πως θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη διεθνή δικαιοσύνη.

Στην έκθεσή τους, στην οποία υπογραμμίζουν πως τόσο η συριακή κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους» διαπράττουν αμφότεροι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον μεταξύ τους πόλεμο, οι ερευνητές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τις παραβιάσεις που διαπράττονται στη Συρία.

«Η απονομή ευθυνών πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής διευθέτησης, αν είναι να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη. Υπερβολικά πολλές ζωές έχουν χαθεί ή καταστραφεί», τόνισε ο Πινέιρο.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεπέρασαν τους 191.000 οι νεκροί στη Συρία σε τρία έτη πολέμου

«Παράθυρο» συνεργασίας με τη Δύση ανοίγει η Συρία

Άλλο ένα καίριο πλήγμα κατά του Άσαντ πέτυχε το «Ισλαμικό Κράτος»

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»