Οικονομία: Κίνητρα για ιδιώτες επενδυτές και πλαίσιο για ιδιωτικό χρέος

Οικονομία: Κίνητρα για ιδιώτες επενδυτές και πλαίσιο για ιδιωτικό χρέος
pexels
Επιταχυντές και εμπόδια στην ανάπτυξη. Μείωση φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου και χρηματιστηριακών συναλλαγών και επέκταση IRIS

Δυνατότητα αποκλιμάκωσης των φορολογικών συντελεστών, περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος διερευνά η κυβέρνηση που προωθεί φορολογικά κίνητρα με στόχο ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, την κεφαλαιαγορά και τις επενδύσεις.

Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου, σε 0,2% από 0,5% και των φόρων χρηματιστηριακών συναλλαγών σε 1 τοις χιλίοις, με μείωση κατά 50%. Επιπλέον, θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers και επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS) με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στις σχέσεις των δανειοληπτών με τα funds, την προστασία των ευάλωτων αλλά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. 

Με το πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων επιχειρείται αντιμετώπιση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους και προσέλκυση επενδυτών με στόχο την άρση εμποδίων και την θέσπιση κινήτρων για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στοιχεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής της έδωσε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για το πλαίσιο λειτουργίας των servicers αλλά και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος των ρυθμίσεων, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς προκειμένου να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. Πρόκειται για παρεμβάσεις με μικρό δημοσιονομικό αποτύπωμα, όπως πρόσθεσε αναφερόμενος στην αναπτυξιακή ώθηση που προσφέρουν. 

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί το 2021 μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στο 0,5% από 1% και αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης η περαιτέρω αποκλιμάκωσή του όπως και η μείωση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, μέτρα που στοχεύουν σε κίνητρα προς τους ιδιώτες επενδυτές και ενίσχυση της ζήτησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αν υπάρξει δυνατότητα θα εξεταστεί αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών ενώ είναι στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2025.

Η πολιτική σε 6 άξονες 

Σχετικά με τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σημειώνεται η έμφαση που θα δοθεί στη Θεσσαλία και σε όλες τις περιοχές που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Η αύξηση των επενδύσεων και ιδιαίτερα των δημοσίων επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επίσης στο επίκεντρο. Όπως είπε ο υπουργός, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι από τις πρωτοπόρες χώρες ως προς την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολούθως, η στήριξη της υγείας μπαίνει στο κάδρο ως διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων κατά 15%.

Έμφαση δίνεται επίσης στη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, μεταξύ άλλων με τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια που ισοδυναμούν με ετήσιο όφελος 1.476 ευρώ ετησίως μεσοσταθμικά, με την άρση του παγώματος των τριετιών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένο εισοδήματος από το Δεκέμβριο και την αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για μέτρα που συνδέονται και με την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού με ενισχύσεις μόνιμου χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση προτεραιοποιεί τη συνέχιση της φιλικής πολιτικής προς την επιχειρηματικότητα θεωρώντας ότι οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργούνται δουλειές και να στηρίζει το κράτος μία υγιή κοινωνική πολιτική, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος επιπλέον στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο προσεχές διάστημα θα νομοθετηθούν οι πρωτοβουλίες για σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και για ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών. Επίσης, το κενό ΦΠΑ που ήταν στο 24% έχει μειωθεί στο 14% και στόχος είναι να πάει στο 9% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, κάτι που θα εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα ετησίως, σύμφωνα με τον υπουργό.

Εν κατακλείδι, προέβλεψε ότι το 2024 θα είναι μία χρονιά με υψηλότερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και εξαγωγές, χαμηλότερο χρέος, πληθωρισμό και ανεργία. Σε όλα τα μέτωπα η κατάσταση θα εξελιχθεί θετικά για τη χώρα, με πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του χρέους από 172% του ΑΕΠ το 2022 σε 159% το 2023 και 152% το 2024 και μείωση της ανεργίας που αποκλιμακώθηκε από 17,5% το 2019 στο 10,8% τον περασμένο Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: