Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανησυχεί την ΕΚΤ – Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε στενά τις τιμές του πετρελαίου

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ανησυχεί την ΕΚΤ – Λαγκάρντ: Παρακολουθούμε στενά τις τιμές του πετρελαίου
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα τόνισε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις τιμές του πετρελαίου για τυχόν πληθωριστικές επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ μίλησε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των αξιωματούχων του μπλοκ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup.

Το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ αντιμετωπίστηκε με σιωπηλή ανταπόκριση στις αγορές, αν και ορισμένοι αναλυτές λένε ότι μια κλιμάκωση θα μπορούσε να ωθήσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι. Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο — η οποία προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα επιβραδυνθεί στο 2% το 2025 — βασίζεται σε εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου στα 82,7 δολάρια το βαρέλι φέτος θα πέσει στα 77,9 δολάρια το 2025.

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα έπληττε τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, είπε η Λαγκάρντ στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Μαρακές, η Λαγκάρντ επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση που έκανε για την οικονομία τον περασμένο μήνα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ακόμη πρόοδος στην αντιμετώπιση των τιμών καταναλωτή.

Η Λαγκάρντ τόνισε πως «ο βασικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας το γεγονός ότι η εξασθένιση της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του κόστους εισροών αντισταθμίζεται από το αυξανόμενο κόστος εργασίας», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

«Πράγματι, το ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν αποζημίωση για την απώλεια αγοραστικής δύναμης εν μέσω στενών αγορών εργασίας είχε ως αποτέλεσμα την ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός θα πρέπει να επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% το 2025, παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη η συνάντηση οδήγησε στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχή φορά, με τη δέσμευση να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

«Η αύξηση των μισθών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, αν και θα παραμείνει υψηλή στον ορίζοντα προβολής, λόγω των αυξήσεων των κατώτατων μισθών και των αποζημιώσεων για τον πληθωρισμό σε ένα πλαίσιο στενών, αν και ψυχρών, αγορών εργασίας», είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: