Οικονομία: Νέο πακέτο εργαλείων για να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» 

Οικονομία: Νέο πακέτο εργαλείων για να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» 
Στα 3,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα - Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 221.000 δηλώσεις - Στο επόμενο υπουργικό το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΟ

Να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» έχει βάλει στόχο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με σειρά παρεμβάσεων για τη φοροδιαφυγή που προωθεί σε νέο νομοσχέδιο, προσβλέποντας σε εξοικονόμηση άνω των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο στόχος θεωρείται εφικτός εάν η Ελλάδα μειώσει αυτό το χάσμα στο 9% μέχρι το 2026 βελτιώνοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη όπου σήμερα καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο “κενό ΦΠΑ”, μετά την Ρουμανία και τη Μάλτα. Εμφανίζει έλλειμμα εσόδων από ΦΠΑ 17,8%% ή 3,2 δισ. ευρώ (με βάση στοιχεία 2021) από 21% το 2020, με την Ρουμανία να εμφανίζει έλλειμμα 36,7% και τη Μάλτα 25,7%. Εκτιμάται δε ότι το έλλειμμα έχει μειωθεί περαιτέρω το 2022, κοντά στο 15% κι ως εκ τούτου αναμένεται η πρόοδος να συνεχιστεί ενισχύοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης στο μέλλον. 

Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ πέτυχαν η Ιταλία (κατά 10,7 ποσοστιαίες μονάδες), η Κύπρος (9,2 ποσοστιαίες μονάδες), η Πολωνία (7,8 ποσοστιαίες μονάδες), το Βέλγιο (6,7 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ιρλανδία (6 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε στη Δανία (κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Σουηδία (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες). Συνολικά όμως στην ΕΕ σημειώνεται πρόοδος, με μείωση του κενού ΦΠΑ από 9,6% το 2020 σε 5,3% το 2021, ήτοι απώλειες 60,6 δισ. ευρώ από 99,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στοχεύσει σε μείωση του κενού ΦΠΑ την επόμενη τριετία στα επίπεδα του 9% και στο πλαίσιο αυτό επιστρατεύει ψηφιακά εργαλεία και μηχανισμούς ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά της φοροδιαφυγής.

Με τις νέες παρεμβάσεις που δρομολογούνται το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αποκαλυφθούν τα κρυφά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς 1 στους 3 ή 221.000 δηλώνουν σήμερα στην εφορία είτε μηδενικά εισοδήματα είτε ζημίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος της τάξης των 650-1.000 ευρώ.

Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που φορολογούνται σήμερα με την κλίμακα των μισθωτών αλλά στα σχέδιά του είναι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησής τους με στόχο ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα επιτρέψει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δημιουργώντας παράλληλα δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης συνολικά, σε βάθος χρόνου.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το πακέτο των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο στόχος αυτός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται να επιτευχθεί, θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο ώστε να δρομολογηθούν μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μέτρα κοινωνικής πολιτικής στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: