Οικονομία: Προσδοκίες ενόψει της αξιολόγησης της S&P την Παρασκευή

Οικονομία: Προσδοκίες ενόψει της αξιολόγησης της S&P την Παρασκευή
Illustration - A Greek euro coin is on in Schwerin, Germany in a body of water in which the Greek flag is reflected (posed photo, 22 June 2015. Because of the Greek debt crisis, the leaders of the euro countries are meeting for a special session. The Greece aid program expires at the end of June on the European side and the country threatens bankruptcy. Photo: JENS BUETTNER/dpa (Photo by JENS BUTTNER / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Έπεται η ετοιμηγορία της Fitch την 1η Δεκεμβρίου - Τα αβαντάζ και οι προκλήσεις  

Κόντρα στο διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας, που συντηρεί ο πόλεμος στη Γάζα, στην Ελλάδα καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας οι υψηλές πιθανότητες αναβάθμισης της οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου.

Σχετική εκτίμηση διατύπωσε η JP Morgan θεωρώντας ότι δυνητική αναβάθμιση από την S&P θα προλειάνει το έδαφος για αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει βαθμολογήσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας με BB+, μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, με βάση την αξιολόγηση του Απριλίου. Επιπλέον, προσμετράται η θετική αξιολόγηση του οίκου DBRS που αναβάθμισε την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα και η διπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody’s, που φέρνει τη χώρα μια βαθμίδα πίσω από την επενδυτική.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο μόνιτορ των funds θα πρέπει να ενταχθούν στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ανάκτηση πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης S&P, Moody’s και Fitch.

Συμπερασματικά, οι οίκοι αξιολόγησης επιβεβαίωσαν με τις πρόσφατες εκθέσεις τους ότι η οικονομία αναπτύσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση χωρίς κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ως αποτέλεσμα των κινδύνων που αναδείχθηκαν με τις φωτιές του καλοκαιριού και τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Έκτοτε ωστόσο αναδείχθηκαν και νέοι κίνδυνοι όπως ο γεωπολιτικός, με τον πόλεμο στη Γάζα που εισάγει αβεβαιότητες και στην ελληνική αγορά ενώ ο κλιματικός κίνδυνος παραμένει απειλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρή άμυνα στις νέες ανάγκες για στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, πέρα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιουργεί το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώνεται σε υπερδιπλάσια επίπεδα έναντι του στόχου, 1,1% έναντι 0,7% του ΑΕΠ φέτος. Στο ίδιο μοτίβο, ενθαρρυντική είναι και η αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 που απέστειλε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση, ενσωματώνεται πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% φέτος. Ωστόσο οι καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς όπως αυτοί του τουρισμού και των επενδύσεων καλλιεργούν προσδοκίες καθώς πριμοδοτούν το ΑΕΠ. Εξάλλου, πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις από αυτές της κυβέρνησης έχουν διατυπώσει για την ανάπτυξη διεθνείς οργανισμοί. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στις τελευταίες εκτιμήσεις του προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος έναντι 2,3% που είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Εν μέσω αβεβαιοτήτων στο διεθνές περιβάλλον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει των αξιολογήσεων του αξιόχρεου της οικονομίας, παρακολουθεί στενά τις εισροές, ειδικά από φόρους: εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.ο.κ.. Επιπλέον κρατά μικρό καλάθι παροχών με ενδεικτικό το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης για τις συντάξεις των δικαστών ώστε να απομακρύνει τον κίνδυνο δημοσιονομικής αστάθειας και ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: