Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση του εθνικιστικού λόγου στο Facebook

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση του εθνικιστικού λόγου στο Facebook
epa07274788 Social networking site Facebook is displayed on an electronic device at a cafe in Hanoi, Vietnam, 11 January 2019. Vietnam has accused Facebook of breaking a cybersecurity law by allowing users to post anti-government comments, according to state media. EPA/LUONG THAI LINH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι θα πράξει ακριβώς το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο για να καταπολεμήσει τις «εκφράσεις λευκού εθνικισμού και διαχωρισμού»;

της Danielle Abril

Το Facebook θα απαγορεύσει το περιεχόμενο που υποστηρίζει τον λευκό εθνικισμό και τον φυλετικό διαχωρισμό, καθώς προσπαθεί να βάλει σε τάξη το κοινωνικό του δίκτυο.

Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε τη νέα της πολιτική την Τετάρτη, έχει δεχθεί πιέσεις επειδή επιτρέπει στις ομάδες μίσους να μοιράζονται περιεχόμενο στην πλατφόρμα της. Πρόσφατα, το κοινωνικό δίκτυο αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις για τη ζωντανή μετάδοση της δολοφονίας 50 ατόμων από έναν τρομοκράτη σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία.

Το Facebook δήλωσε ότι εδώ και καιρό απαγορεύει το μίσος με βάση τη φυλή, την εθνότητα ή τη θρησκεία. Η εταιρεία σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την απαγόρευση αυτή ώστε να συμπεριλάβει «εκφράσεις λευκού εθνικισμού και διαχωρισμού», οι οποίες προηγουμένως δεν ενέπιπταν στους κανόνες της.

«Είναι σαφές ότι αυτές οι έννοιες συνδέονται βαθιά με οργανωμένες ομάδες μίσους και δεν έχουν θέση στις υπηρεσίες μας», ανέφερε το Facebook σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, το Facebook θα ανακατευθύνει άτομα που αναζητούν όρους που σχετίζονται με τη λευκή υπεροχή στο Life After Hate, έναν οργανισμό που παρέχει εκπαίδευση και υποστήριξη κατά του φυλετικού μίσους.

Η νέα πολιτική καλύπτει τα πάντα που δημοσιεύουν ή δημιουργούν οι χρήστες του Facebook, συμπεριλαμβανομένων άρθρων, βίντεο, σχολίων, αναρτήσεων, σελίδων και ομάδων.

Η επιβολή της απαγόρευσης θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αναφέρουν οι χρήστες. Η τεχνολογία της εταιρείας δεν είναι σε θέση να εντοπίζει περιεχόμενο που προωθεί τον λευκό εθνικισμό ή τον φυλετικό διαχωρισμό, είπε ένας εκπρόσωπος του Facebook. Έτσι, η κατάργηση περιεχομένου πρέπει να γίνεται με το χέρι.

«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και ταχύτεροι στην εύρεση και αφαίρεση του μίσους από τις πλατφόρμες μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. «Κάνουμε πρόοδο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά».

Το Facebook θα διαγράφει περιεχόμενο που παραβιάζει τις νέες πολιτικές του, αλλά, γενικά, δεν θα …εξορίζει τους ανθρώπους που δημοσιεύουν αυτό το υλικό. Αυτό σημαίνει ότι ένας αυτοαποκαλούμενος λευκός εθνικιστής θα μπορεί να παραμείνει στο Facebook, αλλά οποιοδήποτε περιεχόμενο – ανεξάρτητα από την πηγή του – που επαινεί, υποστηρίζει ή αντιπροσωπεύει τον λευκό εθνικισμό ή τον διαχωρισμό θα μπορεί να αφαιρείται.