Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα MacBook Air, Mac Mini και iPadPro (Βίντεο)

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα MacBook Air, Mac Mini και iPadPro (Βίντεο)
epa07131440 Apple CEO Tim Cook speaks about the new iPad Pro during an Apple special event at the Howard Gilman Opera House at the Brooklyn Academy of Music before the start of an Apple event in New York, New York, USA, 30 October 2018. The event follows soon after a major Apple iPhone product launch in September 2018. EPA/JUSTIN LANE

Τα ανανεωμένα μοντέλα παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση της Apple στη Νέα Υόρκη.

Η Apple «φρεσκάρισε» ορισμένους φορητούς υπολογιστές της, παρουσιάζοντας ένα νέο iPad Pro, ένα νέο «πράσινο» MacBook Air από 100% ανακυκλώσιμο αλουμίνιο και ένα νέο Mac Mini.

Σε εκδήλωση στο κτίριο όπερας της Ακαδημίας Μουσικής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή για την αμερικανική εταιρεία), η Apple έκανε ένα δεύτερο γύρο προϊοντικών ανακοινώσεων μετά από εκείνες που είχαν προηγηθεί τον Σεπτέμβριο για τα νέα iPhone και Apple Watch. Τα νέα μοντέλα υπολογιστών και τάμπλετ αναμένονται στα καταστήματα στις 7 Νοεμβρίου.

O μικρός φορητός υπολογιστής MacBook Air– που είχε πρωτοεμφανισθεί το 2011- δέχτηκε την πρώτη σημαντική αναβάθμισή του από το 2015, διαθέτοντας πλέον μια οθόνη Retina 13,3 ιντσών και ένα λεπτότερο και ελαφρύτερο περίβλημα από πλήρως ανακυκλώσιμο αλουμίνιο. Εφοδιάσθηκε επίσης με τον σαρωτή δαχτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID, ένα νέο πληκτρολόγιο που πήρε από τον MacBook Pro, δύο θύρες Thunderbolt 3 και ένα διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i5. Η τιμή του νέου μοντέλου θα είναι αυξημένη στα 1.199 δολάρια έναντι 999 δολαρίων του παλαιότερου μοντέλου.

Το νέο Mac Mini, ο μικρότερος επιτραπέζιος υπολογιστής της εταιρείας, ο οποίος δεν συνοδεύεται από πληκτρολόγιο, οθόνη ή ποντίκι, ανανεώθηκε για πρώτη φορά από το 2014, διαθέτοντας πλέον επεξεργαστές τετραπύρηνους ή εξαπύρηνους της Intel, μνήμη έως 64 ΜΒ και τέσσερις θύρες Thunderbolt 3. Η τιμή του θα είναι επίσης αυξημένη στα 799 δολάρια.

Το iPad Pro αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά ουσιαστικά μετά το 2015, έχοντας πια μια νέα ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη 11 ιντσών (έναντι 10,5 ιντσών του προηγούμενου μοντέλου), ενώ η έκδοση των 12,9 ιντσών έχει μειωθεί σε μέγεθος. Και οι δύο ταμπλέτες διαθέτουν το σύστημα αναγνώρισης προσώπου Face ID που έως τώρα είχαν μόνο τα νεότερα iPhone, θύρες USB-c αντί για θύρες Lightning, υποστηρίζουν τη νέα πένα Apple Pencil, ενώ ενσωματώνουν το νέο επεξεργαστή A12X Bionic, ο οποίος -σύμφωνα με την εταιρεία- είναι περίπου 90% πιο γρήγορος από τον προηγούμενο. Οι τιμές θα είναι 799 δολάρια (μοντέλο 11 ιντσών) και 999 δολάρια (12,9 ιντσών), ενώ θα παραμείνει στην αγορά το παλαιότερο μοντέλο των 10,5 ιντσών με τιμή 649 δολαρίων.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η Apple θα μπορούσε να πει ότι τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες των νέων συσκευών δικαιολογούν τις υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, το νέο Mac mini διαθέτει μνήμη RAM 8 GB και σκληρό δίσκο SSD ενώ το παλαιότερο μοντέλο του 2014 είχε 4GB RAM και σκληρό δίσκο συμβατικής τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες τεχνολογίας πάντα βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά των νέων προϊόντων τους χωρίς απαραίτητα να αυξάνουν τις τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η εταιρεία είχε ανακοινώσει το χειρότερο τρίμηνο πωλήσεων Mac από το 2010 (πτώση 13% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2017, ενώ οι πωλήσεις iPad είχαν οριακή αύξηση 1%). Το ερώτημα είναι κατά πόσο τα νέα -και ακριβότερα- μοντέλα θα βοηθήσουν την Apple να αυξήσει τις πωλήσεις Mac και iPad. Ένας ισχυρός ανταγωνιστής είναι το νέο Surface της Microsoft, ένα «υβρίδιο» ανάμεσα σε laptop και tablet, το οποίο «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Windows, ενώ το iPad Pro χρησιμοποιεί το ίδιο λειτουργικό σύστημα με τα iPhone.

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πελάτες θα συνεχίσουν να αγοράζουν τα ακριβότερα προϊόντα, ενισχύοντας τα έσοδα της Apple σε μια περίοδο που οι πωλήσεις παραμένουν γενικά στάσιμες. Αυτό συνέβη πέρυσι με το iPhone, όταν η Apple λάνσαρε το iPhone X των 999 δολαρίων και αύξησε τις τιμές σε άλλα νέα μοντέλα. Αν και η Apple δεν πούλησε περισσότερα iPhone στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, οι υψηλότερες μέσες τιμές πώλησης οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων της εταιρείας κατά 14%. Τον περασμένο μήνα, η Apple ακολούθησε την ίδια στρατηγική, ανεβάζοντας την τιμή του φτηνότερου νέου μοντέλου iPhone, του iPhone XR, στα 749 δολάρια. Το περσινό iPhone 8 ξεκινούσε από τα 699 δολάρια το 2017.

Οι επενδυτές της Apple φαίνεται να υιοθετούν μια στάση αναμονής. Πολλά χαρακτηριστικά των νέων προϊόντων – όχι όμως και οι αυξήσεις των τιμών – είχαν διαρρεύσει πριν το event. Η τιμή της μετοχής της Apple, η οποία έχει αυξηθεί κατά 27% φέτος, παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη.

Η Lana Del Rey παρουσίασε τον νέο της δίσκο με…δυσκολίες

Η Lana Del Rey τραγούδησε στην κεντρική εκδήλωση της Apple, αλλά η τραγουδίστρια δυσκολεύτηκε να παρουσιάσει τον νέο της δίσκο, με τίτλο «Norman F*cking Rockwell», εξαιτίας της πολιτικής της εκδήλωσης που απαγόρευε τις βρισιές. «Μας είπαν να μην βρίσουμε, οπότε δεν μπορώ να σας πω το όνομα του δίσκου», ανέφερε σύμφωνα με δημοσιεύματα αφού παρουσίασε τα νέα της τραγούδια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τραγούδησε μαζί με τον Jack Antonoff το νέο τους τραγούδι «How to Disappear», και ένα ακόμη τραγούδι που έχει ήδη κυκλοφορήσει, το «Venice Bitch».

Ο νέος της δίσκος θα κυκλοφορήσει το 2019, και θα περιλαμβάνει τα κομμάτια που εκτέλεσε στην εκδήλωση.

Δείτε αποσπάσματα από την χθεσινή εκδήλωση στο βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε ακόμη: Η Apple έφερε τα πρώτα iPad της ιστορίας της χωρίς Home Button