Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό Μουντιάλ στη Ρωσία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το φετινό Μουντιάλ στη Ρωσία
epaselect epa06673938 Photo shows the soccer ball '#Dreamsoccer' by Spanish artist Izaskun at the exhibition 'Ball Parade Russia 2018' in Mexico City, Mexico, 16 April 2018. The exhibition 'Ball Parade Russia 2018' shows 32 soccer balls as the countries that will participate in the FIFA World Cup Russia 2018. The balls were created by international artists. EPA/SASHENKA GUTIÉRREZ

Τα χρήματα που θα λάβουν οι νικητές, το κόστος της διοργάνωσης, αλλά και το απάνθρωπο μέτρο που φέρονται να λαμβάνουν οι ρωσικές αρχές κατά των αδέσποτων.

Στις 14 Ιουνίου το Μουντιάλ  ξεκινάει στη Ρωσία και ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι πιο έντονος από κάθε άλλη φορά. Το τουρνουά θα διαρκέσει για περίπου ένα μήνα, μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τι πρέπει να ξέρουμε;

  • Οι 32 ομάδες διαγωνιστούν σε 12 στάδια, σε 11 διαφορετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
  • Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που στο τουρνουά θα συμμετάσχουν η Ισλανδία -μετά από την εντυπωσιακή της εμφάνιση στο Euro του 2016- και ο Παναμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Περού θα επιστρέψει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά από 36 χρόνια απουσίας.
  • Η ομάδα που δεν θα αγωνιστεί φέτος είναι η αμερικανική, καθώς ηττήθηκε στον τελικό προκριματικό με το Τρινιδάδ.
  • Η FIFA επέλεξε τη Ρωσία να υποδεχτεί τους αγώνες στο πλαίσιο της καμπάνιας να εξαπλώσει το Μουντιάλ σε νέες χώρες. Το 2010, η FIFA επέλεξε το Κατάρ για να φιλοξενήσει τους αγώνες του 2022.
  • Η νικήτρια ομάδα θα λάβει το ποσό – ρεκόρ των 38 εκατομμυρίων δολαρίων, μετά από πίεση της FIFA. Η αύξηση των χρημάτων ανέρχεται σε ποσοστό 12% σε σχέση με αυτό που δόθηκε το 2014 στη Γερμανία (35 εκατομμύρια δολάρια).
  • Η FIFA αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση επενδυτών, λόγω των κρουσμάτων ντόπινγκ στη Ρωσία και το σκάνδαλο της διαφθοράς στον οργανισμό. Το ένα τρίτο των συνολικά 32 διαθέσιμων χορηγιών δεν είχε καλυφθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2017. Δυο από τις σημαντικότερες εταιρείες που απέσυραν τις προτάσεις τους ήταν η Sony και η Emirates, που τερμάτησαν τη συνεργασία τους με την FIFA μετά το τουρνουά του 2014, αλλά αντικαταστάθηκαν με τη ρωσική εταιρεία  Gazprom και την κινεζική πολυεθνική Wanda. Μεταξύ άλλων, κορυφαίοι χορηγοί είναι η Coca-Cola, η Adidas, η Hyundai-Kia και η Visa.
  • 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια εισέπραξε από το Μουντιάλ του 2014 η FIFA, ενώ τα συνολικά έξοδα ανήλθαν στα 2,7 δισ. δολάρια. Αυτό περιλάμβανε άδειες προβολής σε κανάλια, διαφημιστικές ενέργειες και φυσικά τις πωλήσεις των εισιτηρίων.
  • Οι τιμές των εισιτηρίων για το τουρνουά κυμαίνονται από €85 έως €892. Οι Ρώσοι πολίτες δικαιούνται φθηνότερα εισιτήρια, με τις τιμές να ξεκινούν από τα €19. Αυτό αποτελεί αύξηση σε σχέση με τις τιμές τέσσερα χρόνια πριν, όπου το ακριβότερο εισιτήριο ήταν στα €730.
  • Το κόστος της διεξαγωγής αναμένεται να φτάσει στα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό είναι μικρότερο από αυτό που η Βραζιλία ξόδεψε τέσσερα χρόνια πριν, αλλά είναι παραπάνω από μισό δισεκατομμύριο σε σχέση με αυτό που υπολογιζόταν ότι θα ξοδευτεί.
  • Αν η Γερμανία κερδίσει το τουρνουά, κάθε παίκτης της ομάδας θα λάβει €350.000, ενώ αν ο Neymar κερδίσει το Μουντιάλ παίζοντας στην ομάδα της Βραζιλίας, θα λάβει €50.000 από τη Nike, σύμφωνα με συμβόλαιο που έχει συναφθεί.
  • Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει ξεκινήσει μια απάνθρωπη επιχείρηση εξόντωσης αδέσποτων σκύλων. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δίνονται από $107 ως $142 για κάθε σκοτωμένο σκύλο που παραδίδεται στις αρχές. Το ίδιο έγινε και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014.