Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κίνημα αποκλεισμού των Starbucks

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το κίνημα αποκλεισμού των Starbucks

Η σύλληψη δυο ανδρών σε κατάστημα Starbucks οδήγησε σε διαμαρτυρίες στη Φιλαδέλφεια και στο παγκόσμιο πλέον κίνημα #BoycottStarbucks.

Την προηγούμενη Πέμπτη, ένας υπεύθυνος καταστήματος στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ κάλεσε τις τοπικές αρχές επειδή δυο μαύροι άνδρες κάθονταν στο μαγαζί χωρίς να έχουν παραγγείλει κάτι. Το περιστατικό κατέληξε στη σύλληψη των δυο ανδρών. Οι αντιδράσεις για την άδικη αντιμετώπιση των ανδρών οδήγησε στην επακόλουθη δημόσια συγγνώμη του CEO της Starbucks, Kevin Johnson, και σε διαμαρτυρίες έξω από το εν λόγω υποκατάστημα την Κυριακή. Τα τελευταία νέα είναι το κάλεσμα χρηστών του Twitter με σλόγκαν το #BoycottStarbucks.

Γιατί συνελήφθησαν οι άντρες;

Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι είχαν εισέλθει στο κατάστημα και δεν είχαν παραγγείλει τίποτα, κάτι που είναι ενάντια στην πολιτική της εταιρείας. Σύμφωνα με τον Αφρο-Αμερικανό Διοικητή της αστυνομίας της Φιλαδέλφεια, Richard Ross, όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο χώρο, το προσωπικό εξήγησε στους άνδρες την πολιτική. Εκείνοι αρνήθηκαν επανειλημμένα να φύγουν όταν τους ζητήθηκε από το προσωπικό και τους αστυνομικούς. Επομένως, η σύλληψή τους θεωρήθηκε απαραίτητη από τους αστυνομικούς.

Αλλά ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο NBC News, ότι καθόταν δίπλα σε ένα λευκό άνδρα στην καφετέρια για μισή ώρα αλλά δεν είχε αγοράσει κάτι και ότι ένας jogger είχε μπει στο μαγαζί για να χρησιμοποιήσει το μπάνιο χωρίς να κάνει κάποια αγορά. Είπε ότι οι άνδρες κάθονταν μεν στο μαγαζί, αλλά χωρίς να κάνουν φασαρία, παίζοντας με τα κινητά τους. Όπως σημειώθηκε αργότερα, οι δυο άνδρες ήταν υπεύθυνοι ανάπτυξης ακινήτων, που περίμεναν να συναντήσουν έναν επενδυτή.

Δείτε εδώ το βίντεο που ανέβασε στο Twitter αυτόπτης μάρτυρας:

Τι γίνεται τώρα;

Η εταιρεία μέσω του CEO της, Kevin Johnson, απολογήθηκε για τη συμπεριφορά των υπαλλήλων της, μέσω Twitter. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι οι πράξεις τους δεν αντιπροσωπεύουν τους στόχους και τις αξίες των Starbucks, ζήτησε συγγνώμη από τους άνδρες που κατηγορήθηκαν άδικα και ανέφερε ότι η εταιρεία θα προβεί σε επιπλέον επιμόρφωση των υπαλλήλων για να γνωρίζουν πότε απαιτείται η παρουσία αστυνομικών.

Κάτοικοι της Φιλαδέλφεια θεώρησαν ότι η απολογία του Johnson δεν ήταν αρκετή και ότι έφτασε πολύ αργά μετά το περιστατικό. Σύντομα άνθρωποι από όλη τη χώρα αλλά και από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο κάλεσμα του να #BoycottStarbucks και να απολύσουν τον διευθυντή του καταστήματος που κάλεσε την αστυνομία.

Ο Δήμαρχος, η αστυνομία της Φιλαδέλφεια και τα Starbucks διεξάγουν μεμονωμένες έρευνες πάνω στο περιστατικό.

Όμως, δεν είναι όλοι τόσο σίγουροι για το κίνημα υπέρ του να γίνει μποϊκοτάρισμα στα Starbucks.

Ο stand-up κωμικός και τηλεοπτικός οικοδεσπότης W. Kamau Bell, έγραψε στο Twitter ότι έχει βιώσει και ο ίδιος παρόμοια περιστατικά στην Καλιφόρνια, όπου του ζητήθηκε να φύγει από κατάστημα. Αν και απολύθηκαν οι δυο υπάλληλοι που ευθύνονταν, δεν άλλαξε κάτι. «Αυτό μετατρέπει τους υπαλλήλους σε αποδιοπομπαίους τράγους και απαλλάσσει την εταιρεία», όπως ανέφερε στην ανάρτησή του.