Όλα τα δεδομένα της σκληρής διαπραγμάτευσης

Όλα τα δεδομένα της σκληρής διαπραγμάτευσης
Delia Velculescu, the new International Monetary Fund (IMF) representative for Greece, gets into a car after a meeting at the Bank of Greece in Athens, Greece July 31, 2015. Top level contacts between Greek ministers and the heads of institutions discussing Greece's new bailout started on Friday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou - RTX1MLKQ

Τι ζητούν οι δανειστές για εργασιακά, συνταξιοδοτικά αλλά και την υγεία. Τι απαντά η κυβέρνηση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους τέσσερις θεσμικούς παράγοντες με τα εργασιακά και τα έσοδα των νοσοκομείων να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ οι δανειστές ζητούν για τον τομέα Εργασίας και Υγείας:

-η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης να αρχίσει με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου του 2015 και όχι από 1/1/2016,

-παράλληλα πιέζουν για κατάργηση των τριετιών που παραμένουν «παγωμένες» τουλάχιστον έως το 2022.

-και τέλος ζητούν ακόμα γρηγορότερο «βηματισμό» κατά το μεταβατικό στάδιο ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα της πρόωρης εξόδου για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα, οι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους και για μία σειρά άλλων θεμάτων όπως:

-οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο και στα νοσοκομεία,

-οι ρυθμίσεις μεγάλων χρεών (πάνω από 100.000 ευρώ),

-η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές,

-η μείωση της δαπάνης για επιδόματα θέρμανσης,

–«ακόμη και η μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις για όλους όσοι οφείλουν στο Δημόσιο και στις τράπεζες».

Όπως μεταδίδει η Δημόσια Τηλεόραση, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν αποδέχεται πλήρως τα νέα αιτήματα των δανειστών, ενώ στελέχη της Αθήνας επιδιώκουν να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews προειδοποιεί ότι «Κάθε μονομερής αλλαγή των συμφωνηθεισών διαδικασιών θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου».

Τις επόμενες ημέρες Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν επιλέγοντας από μία μεγάλη «δεξαμενή» εναλλακτικών μέτρων, που συνεχώς γεμίζει και η οποία εμπεριέχει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιά θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή προς ψήφιση και ποιά εξ αυτών θα μεταφερθούν για τα επόμενα τρίμηνα.

Τα μέτρα αυτά, μεταδίδει η ΕΡΤ, εμπλουτίζονται μετά και από τις συνεχείς συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων αλλά και λόγω του χρηματοδοτικού κενού που διαφαίνεται καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία έχει μπει σε φάση ύφεσης και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

– Άμεση περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με παρεμβάσεις στην διάταξη που δεν περιλήφθηκε τελικά στον εφαρμοστικό νόμο.

– Παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας με ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και αλλαγή στις τιμολογήσεις της ΔΕΗ.

-Ενεργοποίηση των διατάξεων για την είσπραξη του νέου ΕΝΦΙΑ με ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

-Εφαρμογή της μηδενικής ρήτρας στις επικουρικές συντάξεις.

Αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ του 2012 για το συνταξιοδοτικό με ισοδύναμα μέτρα.

-Παρεμβάσεις στην φορολογία αγροτών ώστε να εξισωθεί το καθεστώς με αυτό των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Παρεμβάσεις στην υγεία για διασφάλιση clawback, μείωση της δαπάνης για φάρμακα και εισιτήριο 5 ευρώ.

-Συμφωνία για την πλήρη εφαρμογή εργαλειοθηκών ΟΟΣΑ με αρχή από τις «παρεκκλίσεις» της 1ης εργαλειοθήκης που εκκρεμούν από το 2014 (Κυριακές, γάλα, μη συνταγογραφούμενα κλπ).

-Αντιστάθμιση των μονομερών ενεργειών (παρεμβάσεις στις 100 δόσεις, ισοδύναμα μέτρα για τις προσλήψεις στο δημόσιο).

-Σχέδιο για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου, νέο μισθολόγιο, νέα κινητικότητα, προσαρμογή ειδικών μισθολογίων και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα μη μισθολογικά επιδόματα.

-Ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης όπως προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup για την ενεργοποίηση της διαπραγμάτευσης.

-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ

-Κατάργηση στις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων

-Οριστικοποίηση των όρων για το νέο πανίσχυρο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δις ευρώ μέσα σε 30 χρόνια.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του έχει ήδη διαψεύσει με ανακοίνωση δημοσίευμα της εφημερίδας Αγοράς που υποστηρίζει ότι οι θεσμοί ζητούν το ξήλωμα της ρύθμισης των 100 δόσεων αλλά και τον ισχυρισμό ότι η εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών επιδεικνύουν «άγριες διαθέσεις».

Σκοπός της Αθήνας είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίτευξη συμφωνίας, το πολύ έως τις 18 Αυγούστου, ούτως ώστε να περάσει από τη βουλή και να αποφευχθεί νέα έκτακτη χρηματοδότηση – και περισσότερα προαπαιτούμενα μέτρα. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus ήδη το χρονοδιάγραμμα αυτό μοιάζει αδύνατο.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Τα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς και ζητήματα που άπτονται της δικαιοσύνης, θα τεθούν αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Τα θέματα αυτά, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Με βάση τον προγραμματισμό, την Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Το τοπίο με τις τράπεζες

Σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο για την άμεση τόνωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και υπογραφεί το νέο Μνημόνιο, όπως προβλέπει και η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών Αρχών, εφόσον υπερψηφισθεί το νέο μνημόνιο, ο μηχανισμός στήριξης ESM θα παράσχει εγγυήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω ειδικού λογαριασμού. Οι εν λόγω εγγυήσεις θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αντικαταστήσει την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA με κανονική χρηματοδότηση, η οποία είναι σαφώς φθηνότερη, καθώς έχει επιτόκιο 0,05%, έναντι του περίπου 1,55% που φέρει ο ELA.

Τι αναμένεται να γίνει με το ΔΝΤ

Ως προς το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και την προϋπόθεση που έχει θέσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση και να απορρίπτει την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CDU/CSU Έκχαρντ Ρέμπεργκ να υπογραμμίζει ότι θα πρέπει «να πούμε με σαφήνεια στην κα. Λαγκάρντ ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα συμμετάσχουν σε ένα κούρεμα, διότι δεν είναι εφικτό από νομική σκοπιά».

Διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων υπάρχουν όμως και όσον αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ειδικοί του ΔΝΤ και όχι μόνον, εκτιμούν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ανέφικτος.

Διαβάστε ακόμη: Τα 16 προαπαιτούμενα του ΔΝΤ και ο «βραχνάς» των δημοσιονομικών