Ολάντ: «Πραγματικός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη»

REUTERS

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι αναμένει από τη Γερμανία να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν περισσότερο την ανάπτυξη.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη: στη Γαλλία, ο πληθωρισμός δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλός», επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντσε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde

«Ενώ η χαμηλή ανάπτυξη έχει επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, ο χαμηλός πληθωρισμός έχει επίσης αρνητικές συνέπειες, τόσο στα έσοδα όσο και στο χρέος», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισοτιμία του ευρώ που έπεσε τις τελευταίες ημέρες, όμως πολύ λίγο. Η Μπούντεσμπανκ έχει συνείδηση του προβλήματος αυτού, όπως δείχνει η επιθυμία της για αύξηση των μισθών στη Γερμανία κατά 3%. Όσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Ξέρω ότι το εξετάζει».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς την Παρασκευή εμφανίστηκε επίσης ανήσυχος για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σημειώνοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός υποχωρούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε».

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι αναμένει από τη Γερμανία να βοηθήσει περισσότερο την ανάπτυξη. «Τα εμπορικά πλεονάσματά της και η οικονομική της κατάσταση της επιτρέπουν να επενδύει περισσότερο. Είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να παραχωρήσει η Γερμανία στη Γαλλία και την Ευρώπη», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανία: Αυξήσεις μισθών με την «ευλογία» της ΕΚΤ

Για πρώτη φορά προϋπολογισμός χωρίς δανεισμό στη Γερμανία

Ήρθε το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό