Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά το 2024

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά το 2024
Το στοίχημα της μπύρας χωρίς αλκοόλ, η αύξηση μεριδίου αγοράς και η έμφαση στο κανάλι του on trade.

Την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους έκανε ο Henrik Fredvig, Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποίας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στην ελληνική αγορά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κάνοντας έναν απολογισμό αναφορικά με το πώς κινήθηκε η αγορά το 2023, χαρακτήρισε την χρονιά ως δύσκολη και απρόβλεπτη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρέασαν τις σοδιές, καθώς επίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, αναγνώρισε ότι η κατανάλωση στο σύνολο της ξεκίνησε και παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, όπου η κακοκαιρία είχε την τιμητική της, αλλά και τον Σεπτέμβριο όπου ο Daniel σάρωσε στο πέρασμά του τη χλωρίδα και την πανίδα της Θεσσαλίας, σημειώθηκε βουτιά στις πωλήσεις, αλλά οι τελευταίοι μήνες του έτους λειτούργησαν ως αντίβαρο.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν ταραχώδης και δεν σας κρύβω ότι το α’ και το δ’ τρίμηνο που γενικά θεωρούνται χαμηλά σε κατανάλωση ήταν αυτά που τελικά έσωσαν την παρτίδα. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα 32 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα, νούμερο αυξημένο κατά 7%, συγκριτικά με το 2022. Στο σύνολό της η αγορά κατέγραψε πτώση 1% το 2023» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας o k. Fredvig εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, κατάφεραν να μεγαλώσουν σε μια αγορά που ακολουθεί πτωτική τάση διατηρώντας τη δυναμική τους. «Στρατηγικά θέλουμε να επωφεληθούμε από το on trade κανάλι το οποίο συνεχίζει να εξελίσσεται όπως επίσης και από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών που έρχεται στην Ελλάδα».

Πρόσθεσε πως στο κανάλι του on trade, ένα κανάλι που βασίζεται σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες, βλέπουν σημαντική ανάκαμψη μετά τον covid. Εδώ, η άνοδος που σημειώθηκε σε επίπεδο όγκου ήταν λίγο πάνω από το 3%.

Στροφή σε premium μπύρες

«Παρατηρώντας την παγκόσμια τάση που θέλει τους καταναλωτές να στρέφονται σε πιο premium μπύρες, είναι κάτι που το ακολουθήσαμε και εμείς στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας. Προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην Karlsberg. Το 2023 ήταν η πρώτη χρόνια που ξεκίνησε η τοπική παραγωγή στο κουτάκι και αρχές Ιανουαρίου ξεκινήσαμε συνεργασία και με την μικροζυθοποιία «Νήσος», στην οποία είμαστε μικρομέτοχος και έχουμε τα αποκλειστικά δικαιώματα διανομής σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Προς το παρόν, μας ενδιαφέρει η εδραίωση της μπύρας «Νήσος» στην εγχώρια αγορά, αλλά μελλοντικά θα στραφούμε και στο εξωτερικό». Όπως υπογραμμίστηκε, οι εγκαταστάσεις στην Τήνο δουλεύουν ήδη στο “κόκκινο” και σκοπεύουν να αυξήσουν την υφιστάμενη παραγωγή και στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα.

Μεταξύ των πυλώνων ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της παρουσίας στα μη αλκοολούχα ποτά, με την Fix Άνευ να παραμένει ο market leader. Την ίδια ώρα, τα mixers κατέγραψαν ανάπτυξη 0,6%, όμως οι πωλήσεις μηλίτη μειώθηκαν κατά 5%.

«Η κατηγορία μπύρας αναπτύχθηκε κατά 3,3%, η Kaiser μεγάλωσε 16%, η Karlsberg κατά 36% και η Fix Άνευ κατά 44%. Ως όμιλος κερδίσαμε 1% και το μερίδιο αγοράς μας πλέον ανέρχεται στο 25%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 20%. Παράλληλα, επενδύσαμε 9,5 εκατ. ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό, packaging και σε καινοτομία και τα τελευταία τρία χρόνια οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 23 εκατ. ευρώ. Για φέτος σχεδιάζονται επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, διατηρώντας τις ίδιες περιοχές ενδιαφέροντος».

Να σημειωθεί ότι το 8% της δραστηριότητας αφορά τις εξαγωγές με τη διοίκηση να επικεντρώνεται σε περιοχές που υπάρχει έντονο το στοιχείο του ελληνισμού.

Ερωτηθείς αναφορικά με την είσοδο της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στα αλκοολούχα ποτά, ο κ. Fredvig απάντησε: «Εξετάζουμε την αγορά, τις κινήσεις των ανταγωνιστών και τις τάσεις και έτσι καταρτίζουμε τη στρατηγική μας. Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία με την Diageo και λανσάραμε τα έτοιμα κοκτέιλ στην αγορά, τα οποία πηγαίνουν καλά» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: