Ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ

Ωμή παρέμβαση Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ

Διέταξε να σταματήσει η μετάδοση ομιλίας πολιτικού του αντιπάλου, ενώ προσπαθεί να φιμώσει και το διαδίκτυο. 

Νέους μπελάδες για τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί η αποκάλυψη τηλεφωνικών συνομιλιών, στις οποίες ζητάει να μην μεταδοθεί ζωντανά ομιλία του αρχηγού του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο Ιούνιο. Τις τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες, προϊόν υποκλοπής , αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο «Halk TV». Στην πρώτη ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Φατίχ Σαράτς, πρόεδρο του ομίλου ΜΜΕ «Χαμπέρτουρκ», ο οποίος ελέγχει την ομώνυμη εφημερίδα και το ομώνυμο κανάλι. Σε αυστηρό ύφος ζητεί να διακοπεί αμέσως η ομιλία του Μπαχτσελί , η οποία εκείνη τη στιγμή μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι «Χαμπέρτουρκ». Οι ομιλίες των αρχηγών των τριών μεγάλων κομμάτων στις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση «TRT» και όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια, ένα από τα οποία είναι το «Χαμπέρτουρκ».

Ο Σαράτς δέχεται την παρατήρηση και τηλεφωνεί στον υπεύθυνο προγράμματος του καναλιού, ο οποίος διακόπτει τη μετάδοση. Στη συνέχεια ο Σαράτς συνομιλεί τηλεφωνικά με τον γιο του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν για να τον ενημερώσει ότι διεκόπη η μετάδοση.

Διαβάστε ακόμη: «Θα αποκήρυττε τα παιδιά του» αν μπλέκονταν σε σκάνδαλα ο Ερντογάν

Το κανάλι «Halk TV» μετέδωσε χτες και τις τρεις συνομιλίες. Πριν από μερικές μέρες είχε αποκαλυφθεί άλλη συνομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού επίσης προς τον Σαράτς, στην οποία ο Ερντογάν ζητούσε να μην μεταδοθεί δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επίσης τον περασμένο Ιούνιο. Από άλλες συνομιλίες των υπευθύνων του ομίλου «Χαμπέρτουρκ», που αποκαλύφθηκαν επίσης πριν από μερικές μέρες προέκυψε ότι ο Σαράτς και ο διευθυντής της εφημερίδας «Χαμπέρτουρκ» Φατίχ Αλταϊλί, μετά από συνεννόηση με τον Ερντογάν, πρότειναν να αλλοιωθεί δημοσκόπηση με την αφαίρεση τριών μονάδων από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και την πρόσθεσή τους στο ποσοστό του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2013.

Προσπάθεια φίμωσης και του διαδικτύου
Σε βίαιες εξελίχθηκαν οι διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του νέου περιοριστικού νόμου που αφορά στο Διαδίκτυο, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν, το βράδυ του Σαββάτου, με τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι δημιούργησαν οδοφράγματα κοντά στην πλατεία, πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρήψη δακρυγόνων και σφαίρες καουτσούκ. Πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν, ενώ ένας φωτογράφος του Τύπου τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τις αναφορές της αστυνομίας, βανδαλισμοί προκλήθηκαν σε δεκάδες μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης είχαν κάνει έκκληση στους πολίτες να διαδηλώσουν κατά του νέου αυτού νόμου, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει από νωρίς την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ. Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη το βράδυ το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποιήσεις στον αμφιλεγόμενο νόμο που αφορά στην ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο και ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες του Ίντερνετ να αποθηκεύουν για διάστημα δύο ετών τα δεδομένα από τις σελίδες που έχει επισκεφτεί κάθε χρήστης. Ο νόμος αυτός θα πρέπει να υπογραφεί και από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε την Τουρκία για την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στο Διαδίκτυο, προτρέποντάς την να αναθεωρήσει και να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα επιβληθεί «λογοκρισία» στο Ίντερνετ, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτός ο νόμος καθιστά πιο ασφαλή τη χρήση του Διαδικτύου.