Όμιλος Goldair: Επενδύσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας

Όμιλος Goldair: Επενδύσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας

Μεγάλο στοίχημα του Ομίλου οι επέκταση των δραστηριοτήτων στο Θριάσιο.

“Επιτυχημένη χρονιά” θεωρείται το 2016 για τον Όμιλο Goldair σύμφωνα με τη διοίκηση, αφού ανέπτυξε στρατηγικές συνεργασίες, προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στους κλάδους που δραστηριοπούνται οι εταιρείες του Ομίλου και διατήρησε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς Μεταφορές Εμπορευμάτων & Logistics, η Goldair Cargo συνέχισε και το 2016 τη δυναμική και αναπτυξιακή της πορεία και παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες κατάφερε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνών μεταφορών & logistics στην Ελλάδα.

Έχοντας ανακηρυχτεί προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, η κοινοπραξία Goldair / ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (Τράπεζα Πειραιώς) περιμένει την επιλογή ανεξάρτητου μηχανικού, την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την υπογραφή της από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα ανωτέρω βήματα θα ολοκληρωθούν εντός εξαμήνου και στη συνέχεια, πιθανότατα αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν δυο χρόνια.

Η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε συνολικές επενδύσεις άνω των 180 εκατ., σε ορίζοντα 10ετίας, δημιουργώντας ένα εμπορευματικό κέντρο, το οποίο, σε συνδυασμό με το λιμάνι του Πειραιά και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ευρώπη, φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα «πύλη εισόδου» για εμπορεύματα, κυρίως προερχόμενα από την Ασία. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η δημιουργία κέντρου μεταποίησης.

Αναφορικά με την Goldair Cargo, όπως επισημαίνουν στελέχη της, συνέχισε και το 2016 την αναπτυξιακή της πορεία. Η εταιρεία πέτυχε αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου κατά 8%, με αντίστοιχη αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6% και παράλληλα, αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 5%.

Σε ότι αφορά την Rail Cargo Logistics Goldair, παρά το κλείσιμο της γραμμής στην Ειδομένη για 2 μήνες λόγω των μεταναστών και παρά την απεργία για 3 βδομάδες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με τους ιθύνοντες συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, ενώ παράλληλα έγινε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα με άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων να πραγματοποιεί σιδηροδρομικές μεταφορές.

Εντός των πρώτων μηνών του 2017 η εταιρεία αναμένει να αποκτήσει όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας και παράλληλα με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των μηχανοδηγών και του υπόλοιπου προσωπικού, θα ξεκινήσει με τις δικές της λοκομοτίβες αυτή την εξαιρετικής σημασίας δραστηριότητα τόσο για την ίδια όσο και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.

Επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων

Στον τομέα της επίγειας εξυπηρέτησης αεροδρομίων, το 2016 η θυγατρική στην επίγεια εξυπηρέτηση αεροδρομίων Goldair Handling πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών και του τζίρου κατά 7% καθώς και του EBITDA σε 3%. Πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, εξυπηρέτησε συνολικά 6,2 % περισσότερες πτήσεις, αύξησε κατά 2,1% το μερίδιο αγοράς της καθώς και αύξησε κατά 8,1% τις θέσεις εργασίες φτάνοντας τους 2.626 υπαλλήλους.

Συγχρόνως, η Goldair Handling ανανέωσε τις συνεργασίες με ήδη υπάρχοντες πελάτες, όπως Azur Air, Ellinair, French Air Force, Novair, Primera Air, Royal Flight, SAS, Siberia Airlines, Small Planet, Sun Express, Turkish Airlines, Ural και Utair ενώ πρόσθεσε στο πελατολόγιο της νέους συνεργάτες όπως Air Company Armenia, Air Greenland, Bravo Airways, Flyone, Jordan Aviation, Signature & Small Planet Germany.

Όσον αφορά το διεθνές δίκτυο που έχει παρουσία η εταιρεία στη Βουλγαρία μέσω της θυγατρικής Goldair Handling Bulgaria με πλήρη επιτυχία ξεκίνησε η συνεργασία με τις αεροπορικές BH Air, Blue Air, Blue Panorama, Germania Flug AG Swiss, Norwegian Air Shuttle, Small Planet Germany και Smartlynx ενώ ανανέωσε με τις Alitalia & Turkish Airlines. Στην Κύπρο μέσω της κοινοπραξίας με την εταιρεία LGS (Louis Goldair Services) με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησε η συνεργασία με τις Air Company Armenia, Ellinair, Fly 365 Aviation, Fly Jordan, Smartlynx (Estonia & Latvia) και United Airlines καθώς επίσης ανανέωσε τη συνεργασία με τις Alitalia, Danish Air Transport, Easy Jet (Switzerland & UK), Globus Air, Ukraine International, Ural και Wizz Air. Στο αεροδρόμιο Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στα πλαίσια της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στην εταιρεία ICAS ξεκίνησε συνεργασία με τις Air Algerie, Air Djibouti, Etihad (Cargo Operations) και Saudia Airlines.

Στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Goldair Handling πρόσθεσε δράσεις που αφορούν την κοινωνία και το περιβάλλον με σκοπό την ενσωμάτωση των αξιών της αειφορίας και της βιωσιμότητας πραγματοποιώντας εθελοντικές ενέργειες καθώς επίσης δημιούργησε προϋποθέσεις και ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία.

Τέλος, έως το τέλος του 2016, η Goldair Handling αναμένεται να εξυπηρετήσει περισσότερες από 130.000 πτήσεις, 28 εκ. επιβάτες και 49 χιλ. τόνους εμπορευμάτων (σε Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο).

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Goldeco δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, υλοποίηση και διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας, στην ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια καθώς και στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η Goldeco διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ με συνολική ισχύ 4 MW. H εταιρεία από το 2011 διαθέτει σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW στον Ασπρόπυργο Αττικής. Για το 2017 αναμένεται η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου στο Νομό Σερρών, ισχύος 2MW.