Όμιλος ΟΤΕ: Ένας σύγχρονος και ευέλικτος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών

Όμιλος ΟΤΕ: Ένας σύγχρονος και ευέλικτος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών
Παρά το δύσκολο περιβάλλον, ο Όμιλος ΟΤΕ αυξάνει το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από €3 δισ. έως το 2027, δημιουργώντας τις υποδομές του μέλλοντος.

Σε ένα περιβάλλον που φέρνει διαρκώς απότομες αλλαγές, κάθε επιχείρηση καλείται να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά προκειμένου να προσαρμοστεί και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Ο Όμιλος ΟΤΕ,έχοντας επενδύσει στο μετασχηματισμό του σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ να απαντήσει στις νέες προκλήσεις και να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ψηφιακές υποδομές που αναβαθμίζουν τη χώρα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΟΤΕ κάνει ένα τολμηρό βήμα, που θα δώσει στη χώρα μία θέση ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Δεν είναι άλλο, από τη στρατηγική απόφαση να φέρει την υποδομή Fiber-to-the-Home (FTTH) στα 2/3 της χώρας. Το 2021 έκλεισε με τον Όμιλο ΟΤΕ να έχει δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Επόμενος στόχος για την εταιρεία, το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Παράλληλα, ο Όμιλος επεκτείνει δυναμικά το COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στην Ελλάδα, με στόχο 80% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη έως το τέλος της χρονιάς και 90% μέχρι το τέλος του 2023.  Για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, ο ΟΤΕ έχει δεσμεύσει σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις του σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027. Οι επενδύσεις αυτές, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επιτυχία του, για τις μελλοντικές του επιδόσεις, αλλά και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας.

Παράλληλα, ταχύτατα υλοποιείται και η πρωτοβουλία του Ομίλου για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους πελάτες COSMOTE, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό, αυξάνοντας εντυπωσιακά τη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.
Η τεχνολογική του υπεροχή, σε συνδυασμό με τη σταθερή εστίαση στην εμπειρία του πελάτη, θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα και την κερδοφορία του. Ήδη, η  ισχυρή ανταγωνιστική του θέση αποτυπώθηκε στις επιδόσεις του το Α’ τρίμηνο του 2022,  καθώς τα έσοδα του Ομίλου σημείωσαν αύξηση 4,7% και το Προσαρμοσμένο EBITDA (AL) 8%, σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2021.

Δίπλα στις επιχειρήσεις με ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας

Δικτυακές υποδομές υψηλού επιπέδου, υπάρχουν. Το ζήτημα είναι οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτές τις υποδομές και να προχωρήσουν με γοργά βήματα τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Η ψηφιακοποίηση είναι όπλο για τις επιχειρήσεις ενάντια σε κάθε κρίση. Η αυτοματοποίηση διαδικασιών και οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το Cloud και το AI, θωρακίζουν τις επιχειρήσεις, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν καλύτερα τον πελάτη τους, να ενισχύουν την εξωστρέφειά τους, να γίνουν πιο ευέλικτες και ανταγωνιστικές, αλλά και να μειώσουν το κόστος τους.

Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα αυτό, έχοντας δημιουργήσει ένα portfolio ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για κάθε οργανισμό, δημόσιο και ιδιωτικό. Παράλληλα, υλοποιεί πολλά και σημαντικά έργα ICT, όπως το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, η άυλη συνταγογράφηση, τα έργα Smart Cities, το υπερσύγχρονο Data Center της Coca-Cola HBC, η σχεδίαση και εγκατάσταση του πρώτου ιδιωτικού δικτύου κινητής στην Ελλάδα για το εργοστάσιο της Calpak κ.ά.

Προχωρώντας μπροστά με αίσθημα ευθύνης

Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε μία εποχή προκλήσεων και αλλαγών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Για τον Όμιλο ΟΤΕ, η βιώσιμη επιχειρηματικότητα και η κερδοφόρος ανάπτυξη είναι έννοιες συμπληρωματικές και όχι αντικρουόμενες. Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, αναλαμβάνει την ευθύνη να βρίσκει λύσεις στις πιο επείγουσες προκλήσεις, μέσω της καινοτομίας και των βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών της. Παράλληλα, η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Ομίλου και διέπει την αλυσίδα αξίας του. Τα κριτήρια ESG έχουν ενσωματωθεί στις δραστηριότητές του, βοηθώντας στη μέτρηση των επιδόσεών του, αλλά και στην αξιολόγηση από Δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης. Βασικές προτεραιότητες του Ομίλου είναι η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις ψηφιακές ευκαιρίες του μέλλοντος.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα