Όμιλος ΟΤΕ: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Όμιλος ΟΤΕ: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανάπτυξης
Όραμα του Ομίλου ΟΤΕ για την επόμενη δεκαετία είναι να αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ο όμιλος ΟΤΕ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στη χώρα και βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα και ο μεγαλύτερος στις τηλεπικοινωνίες, υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου. Αντιπροσωπεύει το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς εργοδότες, έχοντας καλλιεργήσει ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, προσφέροντας παράλληλα σύγχρονες παροχές και πολλές ευκαιρίες εκπαίδευσης και ανάπτυξης των ανθρώπων του.

Όραμά του για την επόμενη δεκαετία, είναι να αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύει δυναμικά σε υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής που θα καλύψουν τις ψηφιακές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, υλοποιεί σύνθετα έργα ICT συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, και εισέρχεται σε νέες αγορές, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας στους πελάτες του.

Με τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής.

Δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών

Ο Όμιλος ΟΤΕ ανταποκρίνεται σταθερά στις ανάγκες των πελατών του και της χώρας για πιο γρήγορες και αξιόπιστες ταχύτητες, αναπτύσσοντας τα δίκτυά του. Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου που ξεπερνά τα €3 δισ. έως το 2027 για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, που αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα μία θέση ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Μέσα από αυτό το πλάνο, ο Όμιλος θα καλύψει τα 2/3 των γραμμών της χώρας με υποδομή Fiber-to-the-Home που αποφέρει ταχύτητες 1Gbps. Έτσι, η θέση της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δείκτες θα βελτιωθεί, η ανταγωνιστικότητά της θα ενισχυθεί, η καθημερινότητα σπιτιών και επιχειρήσεων θα γίνει καλύτερη. Το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς και σε 3 εκατ. μέχρι το 2027. Στην κινητή, επεκτείνει συνεχώς το COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στην Ελλάδα, με στόχο 80% πληθυσμιακή κάλυψη έως το τέλος της χρονιάς και 90% μέχρι το τέλος του 2023.

Είσοδος σε νέες αγορές

Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ είναι η είσοδος σε νέες αγορές και η παροχή ψηφιακών λύσεων στους πελάτες του.

Σε αυτό πλαίσιο, ο Όμιλος διέθεσε εμπορικά το payzy by COSMOTE, με το οποίο μπήκε δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού. Το payzy by COSMOTE επιτρέπει στον χρήστη να καλύπτει καθημερινές αγορές και λογαριασμούς, κάνοντας παράλληλα συναλλαγές με τους δικούς του ανθρώπους, μέσα από το κινητό του εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Ο Όμιλος ΟΤΕ δραστηριοποιείται ήδη με επιτυχία στις ηλεκτρονικές ασφάλειες με το COSMOTE Insurance και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες φαγητού με το ΒΟΧ, κερδίζοντας συνεχώς μερίδια αγοράς.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη στο επίκεντρο

Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας με ειδικό βάρος για την κοινωνία, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, ο Όμιλος ΟΤΕ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, θέτοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη ως κορυφαία προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η βιωσιμότητα «αγκαλιάζει» το σύνολο της στρατηγικής και των λειτουργιών του.

Η στρατηγική του Ομίλου για Βιώσιμη Ανάπτυξη επικεντρώνεται σε 4 πυλώνες: Κλιματική Ουδετερότητα, Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, Συμπερίληψη και Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία, και Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. Για τους τέσσερεις αυτούς πυλώνες στρατηγικής, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει θέσει βασικές δεσμεύσεις, όπως Κλιματική Ουδετερότητα από τη λειτουργία του για όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040, μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) από το 2022, συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024, τουλάχιστον 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών του να είναι γυναίκες μέχρι το 2024 και πάνω από 10 εκατ. επωφελούμενους από δράσεις ψηφιακής συμπερίληψης του Ομίλου το 2021-2024.

*Φωτογραφίες: Προσωπικό Αρχείο

**Το κείμενο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί στις 23/12.