Όμιλος Quest: Στόχος μας ένας προηγμένος κόσμος μέσω της επιχειρηματικής αριστείας και της βιώσιμης ανάπτυξης

Όμιλος Quest: Στόχος μας ένας προηγμένος κόσμος μέσω της επιχειρηματικής αριστείας και της βιώσιμης ανάπτυξης
Με όραμα να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, o Όμιλος Quest με γνώμονα τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας επενδύει σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα πρωταγωνιστική θέση στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το 2021 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τον Όμιλο Quest, ο οποίος έκλεισε 40 χρόνια παρουσίας στην ελληνική επιχειρηματική αγορά, έχοντας αφήσει το στίγμα του τόσο για τη θετική πορεία και τις επιτυχημένες κινήσεις του, όσο και για το ήθος και τη φιλοσοφία του υπεύθυνου επιχειρείν που πρεσβεύει. Με όραμα να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, o Όμιλος επενδύει σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα πρωταγωνιστική θέση στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Το επιχειρηματικό του μοντέλο χαρακτηρίζεται από έγκαιρη τοποθέτηση σε νέους και αναπτυσσόμενους τομείς, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, συνεχείς επενδύσεις και δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Παρά τις δυσκολίες της 10ετούς κρίσης και της πανδημίας, ο Όμιλος Quest βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Απασχολεί περισσότερους από 2.200 εργαζόμενους, άνω του 19% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό, η μετοχή της μητρικής εταιρείας Quest Συμμετοχών βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενώ από τον Νοέμβριο του 2021 συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη FTSE-25, με τις 25 μεγαλύτερες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, η Quest Συμμετοχών συμπεριλαμβάνεται στο δείκτη του Χ.Α. ATHEX ESG INDEX, ο οποίος παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα ESG.

Ο Όμιλος Quest έχει αναγνωρίσει εγκαίρως ότι το θετικό αποτύπωμα ενός Οργανισμού, μέσα από την ανταπόκριση σε ουσιαστικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις οικονομικές επιδόσεις.

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία και τη στρατηγική του γίνεται ολοένα και πιο ουσιαστική, προκειμένου ο Όμιλος και οι εταιρείες του να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Η αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη των αρχών της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη και η ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού, η εμβάθυνση στην ισότητα και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στο εργασιακό περιβάλλον, η ενίσχυση της καινοτομίας, η ενδυνάμωση και ανάδειξη ταλαντούχων ανθρώπων με στόχο τη διακράτηση του πνευματικού κεφαλαίου της χώρας μας, η σταθερή αύξηση του αριθμού των παρεχόμενων λύσεων τεχνολογίας που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση της κοινωνίας, η συνεχής βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η άμεση ανταπόκριση και συμβολή στην αντιμετώπιση κοινωνικών κρίσεων, αποτελούν στρατηγικούς τομείς εστίασης του Ομίλου Quest, που αναπτύσσει πρωτοβουλίες και μακροχρόνιες δράσεις, δημιουργώντας θετική επίδραση.

Ενίσχυση της Τεχνολογίας της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας

Ενδεικτικά αναφέρουμε σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Όμιλος:

  • Το IQbility επί 9 χρόνια συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της αξίας της καινοτομίας στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ανάπτυξη της νεανικής και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Είναι ταυτόχρονα, ένα corporate angel fund που επενδύει επιλεκτικά σε startups, επιτυγχάνοντας την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας, την ανάδειξη νέων ταλαντούχων ανθρώπων, και τη μείωση διαρροής πνευματικού κεφαλαίου.
  • Το Κέντρο Καινοτομίας, αναπτύσσει δράσεις και συνέργειες, με ένα ευρύ οικοσύστημα συνεργατών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέροντας, το Pleiades IoT Innovation Cluster της θυγατρικής του Ομίλου Uni Systems αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογικής καινοτομίας στην περιοχή του Internet of Things (IοΤ) μέσω της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ των μελών του. Το cluster αποτελείται από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες με συγκεκριμένη τεχνογνωσία καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα Museotek.org, διασυνδέει σχολεία με πολιτιστικούς φορείς / μουσεία, παρέχοντας τη δυνατότητα για την εξ ’αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο περιήγηση σε μουσεία, συλλογές και άλλους χώρους πολιτισμού.
  • Πρωτοβουλίες όπως το Quest Mini MBA, που ενισχύει με εξειδικευμένες γνώσεις τους εργαζόμενους και το πρόγραμμα Mind the <code>, που προσφέρει σε νέους υποτροφίες για την εκμάθηση κώδικα προγραμματισμού, με δυνατότητα να εργαστούν στις εταιρείες του Ομίλου, ενισχύουν την ανάπτυξη και μετεκπαίδευση τόσο των εργαζομένων όσο και νέων που τώρα ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.
  • Υλοποιώντας συστηματικά το πρόγραμμα «Καινοτομία στην Εκπαίδευση» από το 2010, η iSquare, ο επίσημος συνεργάτης της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο, συστήνει τα κορυφαία προγράμματα μεθοδολογίας της Apple στην εκπαιδευτική διαδικασία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη διδασκαλία, στη δημιουργία και τον εμπλουτισμό εκπαιδευτικού περιεχομένου, καθώς και στη διδασκαλία κώδικα προγραμματισμού.

Ο Όμιλος Quest και οι εταιρείες του, με στρατηγική και όραμα, δεσμεύονται να συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρό παράγοντα προόδου και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα