Όμηρος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – ΕΕ το ουίσκι bοurbon

Όμηρος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – ΕΕ το ουίσκι bοurbon

Προ πενταετίας ήταν που η Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισε να δώσει να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στις εισαγωγές αμερικανικού ουισκιού, επιβάλλοντας δασμούς οι οποίοι έφταναν στο ύψος του 25% επί της τιμής, καθιστώντας το παράπλευρη απώλεια σε μια άσχετη εμπορική διαμάχη της εποχής Τραμπ

Αυτό προκάλεσε δραματική πτώση στις εξαγωγές ουίσκι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι οποίες τροφοδοτούσαν την αξιοσημείωτη ανάπτυξη του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια – όχι μόνο στο Τενεσί και το Κεντάκι, αλλά και σε 28 πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι παραγωγοί αμερικανικού ουισκιού πήραν μια ανάσα πριν από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύτηκε προσωρινή αναστολή των δασμών. Ωστόσο, αυτή η αναστολή πρόκειται τώρα να λήξει εάν δεν υπάρξει άλλη συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμη χειρότερα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί δεν θα επανέλθουν απλώς στο 25%, θα διπλασιαστούν στο 50%.

Αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για την αγορά, ανέφερε ο Δρ. Sonat Birnecker Hart, ιδρυτής της Koval Distillery στο Σικάγο, ο οποίος επένδυσε έτη επί ετών για να καλλιεργήσει σχέσεις σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις για να κερδίσει ανταγωνιστικό χώρο στα ευρωπαϊκά ράφια.  

Τώρα, δεν έχουμε 2018, αλλά τα πράγματα μαλλον χειροτερεύουν. Δασμοί της τάξεως του 50% θα εξαφάνιζαν τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών από τις ευρωπαϊκές πωλήσεις, με αποτέλεσμα είτε αυξήσεις στις τιμές είτε εγγραφή ζημιών… είτε σταμάτημα στις εισαγωγές bourbon.