Ομοσπονδιακή αργία είναι πλέον η 19η Ιουνίου- Τιμά το τέλος της δουλείας

Ομοσπονδιακή αργία είναι πλέον η 19η Ιουνίου- Τιμά το τέλος της δουλείας
epa08923721 The US Capitol at dusk as a curfew begins after pro-Trump protesters stormed the grounds leading to chaos, in Washington, DC, USA, 06 January 2021. Various groups of Trump supporters have broken into the US Capitol and rioted as Congress prepares to meet and certify the results of the 2020 US Presidential election. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το κείμενο με 415 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά, με τη στήριξη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Σε μια σπάνια στιγμή σύμπνοιας Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ενέκριναν χθες Τετάρτη νομοσχέδιο με το οποίο κηρύσσεται ομοσπονδιακή αργία η 19η Ιουνίου (Juneteenth) τιμώντας την απελευθέρωση των τελευταίων σκλάβων στο Τέξας το 1965.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει το νομοσχέδιο σήμερα το απόγευμα στον Λευκό Οίκο.

«Η ημέρα αυτή αντιπροσωπεύει την ελευθερία», δήλωσε η Δημοκρατική βουλευτής Σίλα Τζάκσον Λι, μία από τους κοινοβουλευτικούς που είχαν φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το κείμενο με 415 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά, με τη στήριξη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.

Την Τρίτη το νομοσχέδιο είχε υπερψηφίσει και η Γερουσία.

Μπροστά από τη φωτογραφία ενός μαύρου άνδρα, με την πλάτη του σκισμένη από τη μαστίγωση, η Σίλα Τζάκσον Λι, μια Αφροαμερικανίδα, μίλησε στο ημικύκλιο για το «μακρύ ταξίδι» που χρειάστηκε μέχρι να φτάσουν οι ΗΠΑ στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

«Όμως είμαστε εδώ σήμερα, ελεύθεροι να ψηφίσουμε την ανακήρυξη της Juneteenth σε εθνική επέτειο για την ανεξαρτησία, μια ομοσπονδιακή αργία για την Αμερική», πρόσθεσε.

«Η αναγνώριση και η διόρθωση των λαθών του παρελθόντος είναι σημαντικές για να προχωρήσουμε», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Κόρνιν, ο οποίος είχε φέρει μαζί με την Τζάκσον Λι το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Οι δύο αυτοί κοινοβουλευτικοί εκπροσωπούν το Τέξας στο Κογκρέσο. Σε αυτή την τεράστια πολιτεία των ΗΠΑ οι τελευταίοι σκλάβοι έμαθαν στις 19 Ιουνίου του 1965 ότι πλέον είναι ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν είχε απελευθερώσει τους σκλάβους δυόμιση χρόνια νωρίτερα, υπογράφοντας την 1η Ιανουαρίου 1963 τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Όμως στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ (1861-1865) η δουλεία εξακολούθησε να υφίσταται στις νότιες πολιτείες.

Ο επικεφαλής του στρατού της συνομοσπονδίας Ρόμπερτ Λι υπέγραψε την παράδοσή του στις 9 Απριλίου 1865. Χρειάστηκαν δύο μήνες μέχρι το νέο να φτάσει στη μικρή πόλη του Τέξας, το Γκάλβεστον, στις 19 Ιουνίου.

Η Juneteenth ήδη είναι αργία σε κάποιες πολιτείες, όπως το Τέξας, όμως μέχρι στιγμής δεν είχε κηρυχθεί ομοσπονδιακή αργία.

Οι εκκλήσεις να γίνει αυτό είχαν αυξηθεί μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού τον οποίο σκότωσε ένας λευκός αστυνομικός στις 15 Μαΐου 2020.

Η 19η Ιουνίου «μας θυμίζει μια ιστορία που σπιλώθηκε από τη βία και την αδικία και μας υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον όπου όλοι θα μπορούν να προοδεύουν, που θα τιμά το ιδεώδες της ισότητας», τόνισε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.