Ομπάμα για Συρία: «Καμία απόφαση για χτύπημα»

Ομπάμα για Συρία: «Καμία απόφαση για χτύπημα»

Σε ετοιμότητα για «προειδοποιητική βολή» ο στρατός των ΗΠΑ – Αντιδρούν Ρωσία και Κίνα.

«Ακόμα δεν έχω λάβει απόφαση σχετικά με ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, αλλά έκανε λόγο για «προειδοποιητική βολή» ενάντια στο καθεστώς Άσαντ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ΡBS διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση αυτή ευθύνεται η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά απέρριψε μια «άμεση στρατιωτική δέσμευση της χώρας του στο συριακό εμφύλιο πόλεμο».

Η ιδέα είναι «να λάβει (η συριακή κυβέρνηση) ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα ότι θα έκανε καλά να μην ξαναρχίσει» να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, εξήγησε. «Αν ρίξουμε μια προειδοποιητική βολή για να πούμε ‘σταματήστε’, μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμα ένα θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας ασφάλεια», υποστήριξε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Πολυήμερες στρατιωτικές επιθέσεις»
Η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πάντως αξιωματούχος του Αμερικανικού στρατού μιλώντας στο Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε πως οι ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων. Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν επίσης ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενδεχόμενες επιδρομές θα πραγματοποιηθούν με πυραύλους Τόμαχοκ από πλοία στη Μεσόγειο και/ή με καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροπλάνα που θα επιχειρούν έξω από το συριακό εναέριο χώρο.

Αντιμέτωπος με τις δυτικές απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χαμά (κεντρική Συρία), και “δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνονται για να μεταφερθούν αλλού”, ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Πόσο κοστίζουν και ποιος κατασκευάζει τα όπλα που σημαδεύουν τη Συρία 

Στάση αναμονής και από την Βρετανία
Η Βρετανία από την πλευρά της δεν θα αρχίσει στρατιωτική δράση στη Συρία πριν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ερευνούν επιτόπου την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνκγελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν χθες σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Το συριακό καθεστώς δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα μπορεί να συνεχίσει το είδος πολέμου που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο (…) Γι’ αυτό μια διεθνής αντίδραση είναι αναπόφευκτη, σύμφωνα με την άποψη της καγκελαρίου και του πρωθυπουργού», κατέληγε η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο Κάμερον είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συζήτησε «τη ρωσική άρνηση και την προφανή κινεζική (άρνηση)» να υιοθετήσουν το βρετανικό σχέδιο απόφασης για επέμβαση στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της έκθεσής τους.

Ο πίθηκος παίζει ξανά με την χειροβομβίδα

Ένταση και διαφωνίες στο συμβούλιο ασφαλείας
Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν από την πλευρά τους φανερές τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκου, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις πάνω σ’ ένα βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο «κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ» που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.

Για το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ένα πλήγμα θα προκαλούσε «επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης», ενώ το Ιράν, άλλος σύμμαχος της Δαμασκού, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης «θα ήταν καταστροφή για την περιοχή». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και εξέφρασαν την κοινή τους αντίθεση σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο έπειτα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Άσαντ: «Αν δοκιμάσετε στρατιωτικά θα μετανιώσετε»

«Όχι» σε στρατιωτική επέμβαση από Κίνα
Ο επίσημος κινεζικός Τύπος καλεί σήμερα σε διεθνή γενική κινητοποίηση για να εμποδισθεί μια ένοπλη δυτική επέμβαση στη Συρία.
«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να δείξει υπομονή μάλλον, παρά να αφήσει να την σέρνουν από τη μύτη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», γράφει η εφημερίδα «China Daily» σε κύριο άρθρο με τίτλο: «Όχι δικαιολογίες για πλήγματα».

«Πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέκαμψαν τον ΟΗΕ για να επιβάλουν δια της ισχύος μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, με το πρόσχημα ότι αυτό το καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί και πάλι», προσθέτει η εφημερίδα.

«Μια στρατιωτική επέμβαση χωρίς εντολή του ΟΗΕ το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία», προειδοποιεί η “China Daily”.