Ομπάμα: «Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ελλάδα»

Ομπάμα: «Η λιτότητα δεν είναι λύση για την Ελλάδα»

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά – Σαφές μήνυμα στο Βερολίνο από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, όπως επιβεβαίωσαν και οι δύο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν όσο μπορούν την Ελλάδα, ενώ για ακόμα μια φορά τόνισε την αντίθεση του στην στρατηγική λιτότητας της Γερμανίας. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Βερολίνο και συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά πως πρέπει να δοθεί έμφαση σε ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας: «Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Έκανε λόγο για «τολμηρές ενέργειες» με στόχο «να αποδεσμευτούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού» και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ο Μπάρακ Ομπάμα σημείωσε πως συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.

Τα 20 fund που διαχειρίζονται 850 δισ. δολάρια και «βλέπουν» Ελλάδα

Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του αναφέρθηκε στην παραδοσιακή συμμαχία των δύο χωρών: «Οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι γιατί υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες». Διαβεβαίωσε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες και πως η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία.

Σχετικά με το κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και «θα συνεργαστούμε για αυτό», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το χρονικό της συνάντησης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και της ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ αναφέρθηκε στους περιορισμούς που δημιουργούνται από προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε, ωστόσο, τον Μπάρακ Ομπάμα ότι παρ’ όλα αυτά, «εμείς προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος». Μάλιστα έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης.

Ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του προέδρου Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.

Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί από κάτι τέτοιο χαμένη θα είναι τελικά η Ελλάδα.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επίσης ανέφερε στον κ. Ομπάμα ότι «είμαστε σε μια δύσκολη περιοχή στην οποία όμως σήμερα η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας».

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα μπήκαν και σε νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος. Συγκεκριμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, στο θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο, και στον αγωγό TAP.

Με αφορμή την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε να βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα, ενώ έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει στο μέλλον επίσκεψη στην Ελλάδα είτε ο Αμερικανός πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Διαβάστε ακόμη: Τζον Κέρι: Αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό

1/5