Ομπάμα: «Νέες προκλήσεις θα απομονώσουν κι άλλο τη Ρωσία»

Ομπάμα: «Νέες προκλήσεις θα απομονώσουν κι άλλο τη Ρωσία»

Κυρώσεις σε έντεκα πρόσωπα επέβαλαν οι ΗΠΑ μετά την απόφαση της Κριμαίας να ζητήσει επίσημα την ένωσή της με τη Ρωσία.

Αυστηρό ύφος είχε το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τη Ρωσία, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία που οδήγησε σήμερα το κοινοβούλιο της ουκρανικής χερσονήσου στο να διακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής και να ζητήσει επίσημα την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Τυχόν νέες προκλήσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και θα επιδεινώσουν τη θέση της στον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών που ευθύνονται για την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των έντεκα αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας. Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο, όμως πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση, ενώ επεσήμανε «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.

Την ίδα ώρα, οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη στην Κριμαία χθες και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Διαβάστε ακόμη: Ώρα Μόσχας για την Κριμαία

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στο στόχαστρο των κυρώσεων βρίσκονται όσοι «υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και τους θεσμούς της Ουκρανίας, απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα (της χώρας) και συνεισφέρουν στην κατάχρηση των πόρων της».

«Οι σημερινές δράσεις στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα στη ρωσική κυβέρνηση ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τις πράξεις της που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιτότητα της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των πράξεών τους που υποστηρίζουν το παράνομο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι οι πιο περιεκτικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Μόσχα η Ουκρανία
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Ρωσία για διαβουλεύσεις στο Κίεβο σχετικά με τις διεθνείς επιπτώσεις των εξελίξεων στην περιοχή της Κριμαίας, όπου οι πολίτες τάχθηκαν χθες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία. «Σε σχέση με την κατάσταση στην Κριμαία και την αναγκαιότητα να συζητηθούν ορισμένες από τις διεθνείς της διαστάσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, τον Βολόντιμιρ Γελτσένκο», ανέφερε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμη: Το τρένο από τη Συμφερόπολη

Κριμαία: «Οι κυρώσεις δεν θα μας επηρεάσουν»
«Οι κυρώσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σεργκέι Αξιόνοφ και του Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, ούτε θα επηρεάσουν την διαδικασία για την εισδοχή της Κριμαίας στη Ρωσία», φέρεται ότι δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Λευκό Οίκο λόγω των ρωσικών ενεργειών στην Κριμαία, επισήμανε σήμερα ότι τα μέτρα προφανώς δεν επηρεάζουν όσους δεν διαθέτουν πόρους στο εξωτερικό.

«Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνετε με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ούτε λογαριασμούς ούτε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή δεν το σκεφτήκατε αυτό;», έγραψε ο Ρογκόζιν, ο οποίος είναι αρμόδιος για τον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ρωσίας, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Διαβάστε ακόμη: Μερική επιστράτευση ενέκρινε η Ουκρανία

Τιμοσένκο: «Πολική νύχτα» για την Κριμαία η ένωση με τη Ρωσία
«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας, θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή της που ανέβηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.

Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις». Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», είπε η Τιμοσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκτίμησε επίσης ότι η χώρα της θα πρέπει να απευθυνθεί «άμεσα» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να «σταματήσει τη στρατιωτική κατάληψη» του εδάφους της.

Αναζητούνται τρόποι μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να συζητά σχετικά με την ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε για την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χέιγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News έπειτα από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ο κατάλογος με τους 21 Ρώσους εναντίον των οποίων η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις. Ο Χέιγκ επεσήμανε εξάλλου ότι το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στο αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Διαβάστε ακόμη: Ρωσία προχωράει στην άμεση προσάρτηση της Κριμαίας