Ονομασία Σκοπίων: Επιστροφή σε ευρωπαϊκό έδαφος με νέο κύκλο συνομιλιών

Ονομασία Σκοπίων: Επιστροφή σε ευρωπαϊκό έδαφος με νέο κύκλο συνομιλιών

Ο αριθμός των ονομάτων που παραμένουν στο τραπέζι και οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας ως την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

 

Συνέχεια στις επαφές που ξεκίνησαν την προηγούμενη στην Ουάσινγκτον την προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, έχει ο Νίκος Κοτζιάς.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται μόνο τα ονόματα που είχε προτείνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος συναντήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δύο χωρών, τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Όπως έχει αφήσει να εννοηθεί η ελληνική πλευρά, η πρόταση των Σκοπίων για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» δεν φαίνεται να προχωρά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, στο τραπέζι βρίσκεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903.

Μέχρι στιγμής, τα τρία ονόματα που συζητώνται μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα εξής:

1. Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ( Republika Severna Makedonija)

2. Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας (Republika Nova Makedonija)

3. Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας ( Republika Gorna Makedonija)

Ο χρόνος, πάντως, για να βρεθεί μια λύση πιέζει, καθώς σημαντικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών θα παίξει η Σύνοδος Κορυφής στις 28 Ιουνίου. Εκεί αναμένεται να έχουν ενισχυθεί οι πιέσει για να δεχτεί η ΠΓΔΜ ένα συνολικό όνομα για κάθε χρήση, χωρίς να συνεχίσει να «τραβάει» επ’ άπειρον ο κύκλος των διαπραγματεύσεων.

Βασικός μοχλός πίεσης των Βρυξελλών προς την ΠΓΔΜ είναι η διευκόλυνση στην πρόσβαση των Σκοπίων σε περιφερειακά κονδύλια τα οποία θα επιτρέψουν στη χώρα να μειώσει τη διαφορά της με την υπόλοιπη Ευρώπη στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών. Πάντως, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες κρίνεται ότι δεν βοηθούν πρακτικά σε ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί το βασικό θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην εθνικιστική αντιπολίτευση.

Ο κύκλος επαφών Κοτζιά

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνει ένα βαρύ δίμηνο πρόγραμμα επαφών, καθώς σήμερα θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ, με τον οποίο διατηρεί και φιλικές σχέσεις από την περίοδο που ο κ. Στάινμάγερ ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Ιούνιο, ως προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Επίσης, εντός του καλοκαιριού ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στη Λ.Δ. της Κίνας, με την ημερομηνία να οριστικοποιείται το προσεχές διάστημα.