ΟpenAI: Ο Έλον Μασκ πρότεινε συγχώνευση με την Tesla – Συνεχίζεται η κόντρα των εταιρειών

ΟpenAI: Ο Έλον Μασκ πρότεινε συγχώνευση με την Tesla – Συνεχίζεται η κόντρα των εταιρειών
OpenAI displayed on a smartphone with ChatGPT 4 seen in the background, in this photo illustration, in Brussels, Belgium, on September 20, 2023 (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο Μασκ παραιτήθηκε από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018.

Ακόμα ένα επεισόδιο στο «σίριαλ»της διαμάχης του Έλον Μασκ με την OpenAI πρόσθεσε την Πέμπτη η εταιρεία του ChatGTP, υποστηρίζοντας πως ο Μασκ είχε προτείνει τη συγχώνευση της OpenAI με την Tesla.

Ο Μασκ, ο οποίος ήταν μεταξύ των συνιδρυτών της OpenAI το 2015, κατέθεσε αγωγή την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία παραβίασε την ιδρυτική της συμφωνία για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (AI) προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για το κέρδος, συνεργαζόμενη με την Microsoft.

Ο Μασκ παραιτήθηκε από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018, θεωρώντας ότι η OpenAI είχε μείνει πίσω από την Google στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης και ότι μπορεί να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι επιδιώκει πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης στην Tesla.

Οι υπόλοιποι συνιδρυτές της OpenAI, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν, ο πρόεδρος Γκρεγκ Μπρόκμαν και ο επικεφαλής επιστήμονας Ίλια Σούτσκεβερ, έγραψαν σε ανάρτηση στο ιστολόγιο της OpenAI ότι «σκοπεύουν να προχωρήσουν στην απόρριψη όλων των ισχυρισμών του Έλον».

Μοιράστηκαν επίσης κάποιες από τις επικοινωνίες τους με τον Μασκ που έδειχναν την υποστήριξή του για τη δημιουργία μιας κερδοσκοπικής οντότητας που θα συγκεντρώσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σε κλίμακα ώστε να επιτευχθεί η τεχνητή γενική νοημοσύνη, την οποία η εταιρεία ορίζει ως αυτόνομα συστήματα που ξεπερνούν τους ανθρώπους στις περισσότερες οικονομικά πολύτιμες εργασίες.

«Στα τέλη του 2017, αποφασίσαμε με τον Έλον ότι το επόμενο βήμα για την αποστολή ήταν η δημιουργία μιας κερδοσκοπικής οντότητας. Ο Έλον ήθελε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, τον αρχικό έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και να είναι διευθύνων σύμβουλος. Στη μέση αυτών των συζητήσεων, ο ίδιος απέκλεισε τη χρηματοδότηση. Ο Ριντ Χόφμαν γεφύρωσε το κενό για να καλύψει τους μισθούς και τις λειτουργίες» έγραψε η ομάδα των συνιδρυτών του OpenAI για τη δυναμική με τον Μασκ.

«Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με τον Έλον για μια κερδοσκοπική εταιρεία, επειδή θεωρούσαμε ότι ήταν ενάντια στην αποστολή μας να έχει ο οποιοσδήποτε απόλυτο έλεγχο του OpenAI», συνέχισαν.

«Τότε πρότεινε αντ’ αυτού τη συγχώνευση του OpenAI με την Tesla. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, ο Έλον μας διαβίβασε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρότεινε ότι το OpenAI θα έπρεπε να “προσκολληθεί στην Tesla”» υποστήριξαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: