Ώρα Μόσχας για την Κριμαία

Ώρα Μόσχας για την Κριμαία

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη.

Στη Μόσχα στρέφεται η προσοχή, όπου μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ για να μεταφέρει με κάθε επισημότητα στη ρωσική Δούμα και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν το επίσημο αίτημα του κοινοβουλίου της Κριμαίας για ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη κήρυξε σήμερα την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας με τις ψήφους 85 βουλευτών, οι οποίοι ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο το 97% των εκλογέων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με την Ομοσπονδία της Ρωσίας.

«Η δημοκρατία της Κριμαίας ζητεί από τον ΟΗΕ και όλες τις χώρες του κόσμου να την αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητο κράτος. Και ζητεί από την Ομοσπονδία της Ρωσίας να τη δεχτεί ως ένα από τα μέλη της», ανέφερε η ανακοίνωση των βουλευτών Κριμαίας.

Δείτε τι μεταδίδει από τη Συμφερόπολη ο Σωτήρης Δανέζης:

Αύριο το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας -που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής- καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της. Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ’ αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το κοινοβούλιο της Κριμαίας μετονομάστηκε σε «Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας» και θα αποτελεί πλέον το νομοθετικό – αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και πολλά ακόμη κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου ανακοινώθηκε ότι το ρούβλι θα είναι πλέον επίσημο νόμισμα της Κριμαίας μαζί με το ουκρανικό γρίβνα. Ο Αξιόνοφ δήλωσε επίσης ότι στη χερσόνησο θα ισχύει από τις 30 Μαρτίου η ώρα Μόσχας. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η μετάβαση όλων των θεσμικών οργάνων της Κριμαίας προς τη Ρωσία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Εθνικοποίηση των ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων και εταιρειών
Το κοινοβούλιο κήρυξε ακόμη την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας, που αφορά και τις στρατιωτικές βάσεις τις οποίες έχουν περικυκλώσει από τα τέλη Φεβρουαρίου φιλορώσοι στρατιώτες.

Οι αρχές της Συμφερουπόλης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στρατιώτες που θέλουν να μείνουν πιστοί στο Κίεβο θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο. Όσοι κατάγονται από την Κριμαία και δεχτούν να δώσουν όρκο στις νέες αρχές θα μπορούν να μείνουν και να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, 500 Ουκρανοί στρατιώτες φέρεται να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις βάσεις τους στη Σεβαστούπολη.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε ακόμη υπέρ της εθνικοποίησης των εταιρειών ενέργειας Chornomornaftohaz και Ukrtransgaz. Την προηγούμενη εβδομάδα ένας αξιωματούχος από την Κριμαία είχε δηλώσει ότι οι τοπικές αρχές ενδέχεται να πουλήσουν την εταιρεία Chornomornaftohaz σε μια ρωσική εταιρεία «όπως η Gazprom» μόλις η επαρχία αναλάβει τον έλεγχο της.

Κυρώσεις εις βάρος 21 προσώπων από την Ε.Ε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο έκτακτο συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες σήμερα στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 21 προσωπικοτήτων στη Ρωσία και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων. Σύμφωνα με υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, θα ακολουθήσει η επιβολή περισσοτέρων κυρώσεων τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Συγκρότηση διεθνούς «ομάδας επαφής» προτείνει η Μόσχα
Σε απάντηση στις δυτικές εκκλήσεις για το σχηματισμό μίας «ομάδας επαφής», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η προταθείσα διεθνής «ομάδα επαφής» θα ασκήσει πιέσεις για την αναγνώριση από την Ουκρανία του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και θα καλέσει το Κίεβο να εφαρμόσει κάποια άρθρα της ειρηνευτικής συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της τότε αντιπολίτευσης, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών στο Κίεβο.

Η «ομάδα επαφής» θα καλέσει ακόμη την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα νέο σύνταγμα παραχωρώντας ευρείες εξουσίες στις περιφέρειες της χώρας, ενώ θα ζητήσει από το Κίεβο να τηρήσει στρατιωτική και πολιτική ουδετερότητα.

Μέρκελ: «Διεθνής απομόνωση της Ρωσίας»
«Η Ρωσία είναι απομονωμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση αυτού του λεγόμενου δημοψηφίσματος», είπε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά την οποία 13 χώρες απέρριψαν την διαδικασία ως παράνομη, η Κίνα απείχε και η Ρωσία έμεινε μόνη, χρησιμοποιώντας το βέτο της.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ή κίνηση στο ουκρανικό έδαφος για το οποίο δεν έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο — παρά το ότι η Μόσχα απορρίπτει τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση ως παράνομη.

Διαβάστε ακόμη:

Ο «Καλικάντζαρός» της Κριμαίας
Το τρένο από τη Συμφερόπολη
Συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας
Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία